Gå direkt till 4 5 6 8 11 15 19 22 26 29

1 september 2010 en riktigt varm fin och solig dag.
Så här lugnt och vackert var det strax efter 6 på morgonen.

På Ripafältet jobbades det förstås som vanligt eftersom det var onsdag. Nu är det skjutporten som är på gång.

Jobbet hindrade förstås inte flygning - som ju är en väldigt viktig del av kamratskapen.


Sten har hunnit med 7 pass med Discoveryn och väntar på att få testa den lille dubbeldäckaren som är lite mera vansklig att flyga tror Kent som är mentor.
Det var gott om plan redan tidigt på eftermiddagen - och flera landande förstås runt 18-tiden.
Körven drar som vanligt.


Hoppas älsklingen inte tittar - jag borde ju inte äta "hälsokost" - Twix och Kola. Men man får ju offra sig för att fylla på lite i klubbkassan......


Ett förslag - kan vi inte be Anticimex att sponsra klubben?
Det är trevligt med besök från Bromölla. Snygga plan.
Luften har lätt att gå ur nosstället ser det ut som.

Den Extran har det gått troll i - eller varit hela tiden. Den kom från Sövde där den plockats upp ur en soptunna för att par år sedan. Eller som Jeppe uttrycker saken - "Fådda plan ska man vara misstänksam mot".


Mats verkar ha lajbans med en Stick-20.

Har du sett så fina servon Sanwa gjorde 1965?


Och sidoroder gör att planet "svänger på en femöring".
Det gäller att träna inför lördagen då
KMFK via Mats Widell har bjudit in alla trevliga modellflygare till "kombinationstävling" och grillning.
Tävlingen börjar kl 13 så se till att ta med plan och något att grilla och ta er till flygfältet i Färlöv. Förbered dig på Limbo, Ballongjakt och pricklandning.


Ett snyggt plan som flyger fint - Kaj flyger och Kent "läser noterna".


Det finns faktiskt ett och annat "UFO" bland oss i rollatorgenerationen.

Man behöver inte nödvändigtvis vara 50+ för att flyga - men det är en fördel att ha en gamling med som chaufför för att komma ut till fältet

Ett tungt moln skymde solen och luxen sjönk avsevärt. Då är det inte så lätt att se planen för oss som är lite "skumögda".
På väg hem chansade jag på att hitta grannfältet Grönlanda. Självklart hittade jag ett par entusiaster även där. Martin "hököga" flyger gärna på kvällarna men Lennart höll med mig om att det kunde vara smart med lyse på planen. Vi såg ett fint exempel för någon helg sedan i Rinkaby där en jet hade landningsljus i ställen - man såg det bra även med solen skinande.Martin fick låna Lennarts rejäla startapparat när hans eget hade kroknat.


 

Söndag den 4 september. Kristianstads modellflygklubb hade skickat inbjudan till skojtävling och grillning. Det är klart att man ställer upp om man tycker att modellflyg är skoj och gillar att träffa trevliga männinskor. Det var en kombinationstävling där man först skulle flyga LIMBO - tre försök och 50 poäng på varje miss. Direkt därefter skulle man träffa en ballong - tre försök men bara 50 poäng per miss. Sista momentet var pricklandning med 1 poäng per missad decimeter och 500 poäng för missat fält. (Reservation för fel i poängen - som ju är att ha det skoj och inte få så många poäng som de andra.)
Till höger ser vi Mats - som är en uppblåst typ med kul mössa.
mats var den som bjöd in oss alla att få vara med och ha skoj.
Här nedanför ser vi en fin konstruktion. Man tror att det är ett stort kylintag i nosen - FEL! - det är ett utsläpp - mjölk brukar rinna ut ur originalförpackningen. En annan kul grej är störtbågen som är ett bärhandtag till modellen.

Lite för långt bort - och så lite för närma.


Men landningen var mitt i prick - så det ryker!

Mats som varit i tidningen för sin fina plats på skala-VM tyckte att han kunde fått lite publicitet för sin placering i NM som till och med var medaljplats!


Här studerar han poängställning för att se hur mycket han ska anstränga sig - inte så mycket verkar det som......


Ripa-Mats fegade ur och hade inget plan med sig - så roligt fick vi inte ha det ;-) Han erbjöds låneplan från flera håll men kände sig inte mogen för det stora steget att göra bort sig så att andra kunde få se det....


Lite uppställning - de fyra sista i raden var Åkes -
han var den ende som behövde flera plan att tävla med. Tävlingsledningen var generösa så att man fick tävla med så många plan man ville - och sen var det även tillåtet att lägga ihop de poäng man samlat ihop.
För hemmaflygarna gäller kvalitet i stället för kvantitet - när det gäller flyg.
När det gäller korv så är det tvärtom.
Även priser var det i mängd - alla fick priser.


Vi vet ju sedan tidigare att KMFK är duktiga på att arrangera skojtävlingar. Ett tips är att söndag förmiddag är totalt uteslutet för de som haft lite samkväm på lördagkvällen.
Alltså bör vi kanske flytta våra försök till skojtävlingar på Ripa till lördag förmiddag kl 10?

Vi hälsar förstås våra grannar välkomna att leka med oss - speciellt om de kan ta med sin limbomatic någon gång......Vad sägs om så här fin bild...
Den blivande segraren på väg ut till start.

Så här ska det se ut när man får 25 poäng på ballongjakten - ingen lyckades med direktträff och noll poäng denna dagen.
En skumgummimagister är inget normalt finns på detta flygfältet.
Kluringen däremot har funnits i denna klubben för många år sedan.

En flygare som stilar och en med stil
Nedtill - en fin ballongträff - undrar om jag är mest avis på flygningen eller kameran som tar seriebilder.......Två stofiler från mitten av 70-talet, en Superstar och en Kluring.
 


Ett par helibilder borttappade i ett datorhaveri verkar det som.
 

 går kväll fick vi besök av en fullskalahelikopter på fältet, det var Simon Bengtsson och Kalle Nilsson som var ute på en liten flygtur.

Simon hade flugit ner helikoptern från Jönköping för att delta på den stora flygshowen på Ljungbyhed han gjorde en mellanlandning för att tanka på Everör innan färden gick viadre mot LjungbyhedSöndag - tyvärr så är det annat som får prioriteras före Ljungbyhed i dag :-(

Det blev i alla fall en liten kort runda till Ripa med ett plan - utan mottagarbatteri.
Det var inga större problem att låna - det finns de som har allting i mängd.

Det blev en lång flygtur - tanken räcker till drygt 10 minuter i fullgas. När det började hacka betänkligt annonserade jag landning och stängde av motorn. Allt annat stängdes också av och planet fortsatte ut mot lökfältet där det landade någorlunda vettigt. Nu var det analys på gång - var det den billiga mottagaren kanske? Utan att lossa något så mätte jag spänningen till mottagaren - ett par millivolt på sin höjd! När jag plockade bort bolstringen runt batteriet så stod det helt klart vad orsaken varit - Plasten runt ena cellen var likadan när batteriet stoppas i planet men då satt sladden fast. En reparation med kallödning kan ha varit orsaken.
Dragon-Kalles bilder och film
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/26666-Ljungbyheds-Airshow-5)9-2010

Måndag den 6 september - knappt ut från jobbet så ringer Åke och berättar att vindriktningen är rätt för hang även om vinden inte är så stark. En tur med hunden är alltid trevligt men jag tog inte med någon vinge. Om Åke kunde flyga så kunde jag ju alltid ångra mig och hämta en som ligger i skuffen på bilen.

En snygg elseglare - här borde finnas resurser att stötta någon sekund för att få en säker landning men Åke anser att sådant är fusk.
Hunden sköter sig perfekt och kommer genast på inkallning och är aldrig mer än koppelavstånd iväg - det känns skönt att äntligen ha fått pli även på honom.


Rätt vind - rätt plats - för sent på dagen för vettigt flygljus.
Onsdagen den 8 september. I dag har det jobbats och så har det varit klubbmöte.
Nu har ni gömt containern riktigt.

Är det så mycket bilar för att det är korv eller för att det är klubbmöte?
Varför är inte alla och utnyttjar det perfekta hangvädret? Man kan flyga med i stort sett vad som helst på hang om det är rätt vind - vilket det är just nu.
Den som inte har provat har verkligen missat en riktigt trevlig modellflygform.
Nine eleven - i dag är det 9 år sedan.  Nytt försök med skojtävling. Lördag förmiddag.
Som vanligt är det Åke som visar att antal starter och timmar i luften spelar in i resultatet. Jämna fina resultat med Shoestring ger 1a placering 1 sekund bättre än Mats med sin tävlingsnervösa Stick 20 som gärna fick motorstopp innan den lämnat mekbordet. Väl i luften var det inte nervöst alls utan väldigt fokuserat vilket även gav dagens tid närmast perfekt med bara 4 hundradelar från 60 sekunder på stoppuret.
Vi förväntade oss många deltagare till skojtävlingen.
Vad gör vi för fel - grannen hade flera åskådare.

Paul ville utnyttja att det var nästan vindstilla för att ta en tur med madrassen.

Att Ripa mfk speglas av ordning är ingen nyhet, kanske går det lite för långt när man tillsätter en ordnings-vakt  för att kontrollera gräv-djupet på dagens rör-dragning.
Handikapp är ingen ursäkt för att inte hjälpa till, detta enligt
Anders
Nordahl
som snabbt utrustade vännerna  Richard  och Jessica Larsson från  Kristianstads mfk med en skyffel för kunna hjälpa till  med dagens arbete 


Så var då röret på plats, och kabelrännan fylldes igen  av Jeppe, Mats, och Anders, vad gör man inte för att få laddström.
 
Åke har varit med barnbarnen och lekt lite.

Bilden med Mats kom när jag hade packat för att åka en vecka och bada men nu är jag hemma och bilden på plats. 

Min sedan ett tag väldigt trötta ganska nya dator verkar ha gett upp helt men jag har en gammal burk i uthuset som jag kan jobba lite med.

Tyvärr så verkar det inte finnas RC-flyg lätt tillgängligt i Egypten men det var ingen brist på fina hang med vindar som skulle vara fina att flyga på. Bergen var ett par hundra meter höga och lätta att klättra upp för med sand nedanför på ett par sidor om man inte ville landa uppe på berget.
 
Onsdagen den 15 september. Det är fortfarande flygljus på kvällen om man inte står för länge vid korvgrillen

Danne var en av de som var i luften.
Väderstationen fick en översyn och fungerar igen.................

Vad nu det kan betyda?
Söndag den 19e.

Det sägs att vädret inte var optimalt för modellflyg och att några åkte och tittade på båtfolket som har börjat med 10-minuters heat i stället för 20-minuters.
Onsdag den 22 september. Först ut är en stressad Jerry som i alla fall hinner med en fin flygning innan plikten kallar.

Ledighetskommittén ska jobba vidare med skjulet - "det sista" - kanske. Vädret är underbart fint så det flygs förstås en hel del.
Åke drar ut gummirepet för ett par trimflygningar med den nyaste seglaren i flottan.

Ulf har lite ledigt nu när valet äntligen nästan är över - kryssen är väl kvar att räkna - och utdelning av mandaten.
Uppåt verkar det i alla fall vara ;-)

Landning - en av flera.


Det verkar vara ett riktigt bra nybörjarplan. Lite flammor gör att planet dessutom ser attraktivt ut. Borstlös motor och LiPo ger vettig prestanda. Radion är 2,4 och inte bland de allra billigaste men den har finesser som display för enkel programmering och några modellminnen.
Här har vi en till som har förstått att det enkla är det bästa. En plastkasse i ställer för fältlåda och "cabbad" powerpanel. 
Kommer man tidigt på kvällen kan man få en flygstund om himlen är ljus men klockan 8 var det helt mörkt utomhus trots att vi nästan har fullmåne just nu.

Kvällens blickfång var Martins nya elkärra som han köpte på Ripa-veckan. Det är en Sebartmodell och en av det fabrikatet ligger högt på min egna önskelista - fast en storlek mindre så att den lättare får plats i bilen. I Sverige är det Autopartner som säljer dessa kärrorna liksom många andra fina fabrikat som Precision Aerobatics och Multiplex.


Mats finflög sin skumgummi-cub.
Nu är det snart dags att dra sig inomhus på kvällarna. Mogens verkar ha tjuvstartat redan med en depronkärra. Uppenbarligen var det i stort sett vindstilla i kväll.
Även torsdagen den 23e var det fint väder. Ska vi höra med Lief om han vill sjöflyga?
Vi försökte på ett par ställen men det är rätt så trångt i vikarna så man får styra hela tiden för att undvika träden.
Det finns ett par stränder som har längre fria ytor att kunna flyga på än just där vi provade.

Så fort Åke får se en kamera så ska han försöka flyga in i den verkar det som. En närbild av lite transportskador ser det ut som på vingen - eller dräneringshål kanske?
Åke har även lite förpliktelser som flyglärare på Snobbenfältet.

I kväll var det Ludvig som fick en stund med Easystaren innan ljuset blev besvärande. Solen gick ned bak skogen redan runt 18.15

Jag har tyvärr inte lyckats hitta ett vettigt redigeringsprogram som klarar även Quicktime.. Hoppades på Movie-maker i Windows 7 ......
Det kommer en snutt på tuben


 
Söndag den 26 september. Det är 40 år sedan MFK Snobben i Nymölla startade och i dag var det ÖPPET HUS - eller snarare ÖPPET FÄLT.

Först upp i luften var förstås Åke som flög Discovery, Fun Fly och Shoestring innan han måste ila vidare till dragspelsstämma.

Lite arbete i sista minuten för att fixa till bilbanan.Förutom Åke och skolflygning med Multiplex EasyStar så visade Danne upp sin skicklighet.

Det är ju inte bara flygplan man kan styra med radio.
Bilkillarna hade också ett par bilar man kunde prova på att köra och dessutom så var det förstås några aktiva som visade upp sina rariteter. Stora bilar med 25 cc bensinmotorer verkar vara väldigt inne - men man får räkna med ca 10 000:- för en sådan leksak.


Det behövs inte någon radio för att ha det skoj. Evert gillar snabba grejor och han har alltid finurliga lösningar för att kunna flyga själv utan hjälp.Denna startdollyn kan man använda även till speedplan som i likhet med combatkärror inte har landningshjul.
Planet sätts fast i en klo som öppnar sig och släpper ner kärran när planet lyft ca 40 cm över marken.

En extra finess är släppmekanismen med egen lina så att piloten inne från lincirkeln kan lossa planet så att det startar.
Varken RC-flyg, RC-bil eller linflyg störde varandra.


Däremot så var korvgrillningen en sak som fick all annan verksamhet att stanna av. Som vanligt bjöd klubben alla som var hungriga på korv och dricka.

Som vanligt en lyckad dag som var väl planerad med flyers på byn som lockade folk.

Om 10 år så förväntar vi oss en ännu bättre show när klubben blir 50 år.


 
En liten bild som kanske kan bli en tankeväckare. Det finns en orsak att alla batterikontakter är isolerade.
Det behövs bara någon bråkdels sekund för att bränna av något eller kortsluta ett batteri.

I detta fallet var kablarna så grova att ett bleck mellan cellerna smälte.

Detta verkar vara aluminium så varken olika lod eller flussmedel klarade av att få kontakt mellan de smälta delarna.


En möjligt framtid för batteriet är som 2-cells mottagarbatteri med ESC till ett lite större plan med förbränningsmotor eller möjligen en sändarack till en MPX som bara behöver runt 7 volt.

Den 29e och månadens näst sista dag. Gubbarna har insett att hösten närmar sig och tänder en brasa i fältstugan.