Direkt till 2 Pattaya 5 9 16 20 23 26 30

Mats gillar inte helt tomma sidor så det fick bli lite "locklyft" på just nerflugna plan från Slöinge till Degeberga.

Lite skavanker finns men de ska vara flygande i alla fall.

En helt vanlig onsdag - ska det komma någon ny junior från sportlovet?
Magnus fick agera flyglärare med EMBERn. De nya nanotech batterierna är "mäktiga". Man flyger och flyger och flyger - är den i släkt med en duracell-kanin kan man undra?
Per hade varken träningsvärk eller ömma tår efter gårdagens valser i sällskap med Åke. Man kan inte annat än att bli imponerad.Se så lycklig man kan bli om man flyger Kyosho.

Bakom alltihopa finns en dator med flygsimulator att träna på om Embern är upptagen av brorsan.

Vem kunde i sin fantasi tro att detta planet skulle överleva så länge som det gjort? Det var inte bara en "blodad tand" - snarare en stor käftsmäll om man får tro det sammanbitna anletsdraget efter att ha limmat fast motorn på nytt.
Sten funderar över sin första helt egna konstruktion.
Lite motorproblem blev det trots att försök och tester där hemma hade fungerat.
 

Det var ju några som tyckte att bilderna från Ravlunda i söndags såg kalla ut så här kontrar Paul med lite värmande inspiration.

Läser du något trevligt som du vill dela med dig av så kan du skriva en artikel och skicka mig.
Jag vilade en stund med Tidningen FMT nummer 2, 2011 och fastnade i en test av elseglaren Parkzone Radian Pro.
Vill du läsa vidare så finns det i en ny avdelning ARTIKLAR.
Lördag den 5 mars var det dags för sista inneflygningen i Tianshallen denna säsongen.

Dagens piloter. Det är säkert så att modellflyg är en sport som lämpar sig utmärkt väl för seniorer som har barnasinnet kvar.
Två i den högra falangen kunde inte motstå lite "full contact combat". Hade man otur så var man i vägen även om man försökte att landa när det gick allt för hett till i luften.


Biltemas enkla leksaker går åt i parti - om de går sönder så är det bara att åka och byta.


Det finns uppenbarligen ett samband mellan antal flugna batterier och antal pajade propellrar. Vem har en miniräknare?
Tur att innesäsongen snart är över.


Man får inte bjuda på en sådan måltavla - reparationer ska ske i skydd av en bunker. Thunderbolten anfaller från öst.
Bomben träffade sitt mål men planet fastnade. En Zero hade nog siktat lite lägre - KAMIKAZE!

Owe skickar en bild från Västerås 1958. Planen väger tre respektive fyra gram med motor. Det är lite lättare än våra små EMBER som väger 24 gram. Propeller-Leif skickar en bild av sin fina gräddvisp.
Ett kort besök i "Erikssons garage" i Nymölla. Det är Uffe och Emil som bygger båt - inspirerade av SEMO-katalogen.

I Degeberga var det full rulle med 4 juniorer som skolflög. Mats håller på att förbereda. 4 batterier om ca 20 minuter gick åt.Kaj visade upp sin fina AITO dubbeldäckare.


SE UPP! - där kommer ÅkeSåna fula fiskar fångar man i handbollsnät.
Våren har inte visat framfötterna än och kvällarna inbjuder till läsning av modellflygtidningar. Om jag fastnar för någon artikel så delar jag med mig kortfattat i avdelningen ARTIKLAR. Det senaste som föll mig i smaken var en artikel i RCM&E om en Beechcraft Bonanza 15e. Det är inget "billigt" krafs utan en mycket fin skalamodell i den mindre storleksklassen. För att modellen ska komma till sin rätt så ska man naturligtvis använda infällbara landningsställ som även beskrivs ingående i en följeartikel.
Vårvindar friska...

Dags att plocka fram symaskinen och fixa en ny strut kanske.

Mats har haft stor vårstädning - blåst hela fältstugan.- och satt upp nya fina fältregler.

Micke skickar bilder på nya hangkärran - som är hopvikbar så att den passar i resväskan nästa semesterresa.
Det är faktiskt en hel del som har fått pinnar i loggen de första två kalla månaderna.

Nu är solen uppe lite mera och det finns inga snöhinder så mars lovar gott om det inte är så fint väder att trädgårdsarbeten lockar mer än leken.

 

Onsdag - nu lockar våren och det närmar sig till avslut för inneflyget. Fyra juniorer varav en ny - kompis till en "sportlovsjunior". Halva hallen för DK-flygning - oj oj - di gamla klarar inte det så bra ser det ut som. "Så nära finns det bara inte"! Mats höll på att få infarkt som instruktör i kväll.
Dick provade att gömma sig uppe i taket när de vilda gubbsen attackerade allt och alla.Bröderna Skovbye är duktiga med EMBER och väntar på fint uteväder. I kväll hade de med sig en kompis som fick börja med simulatorn.

TÄVLING - PRATBUBBLAN - vad säger Kaj?
Skicka in din kommentar till patrik at ripamfk punkt com.Är det förbrukning av propellrar?
Dick går in för landning - helikopterversionen.
Åke missade målet denna gången.
Kaj är inte lika imponerad som resten av gänget - eller är han kvällens Linslus?

NOSTALGI - CARL GOLDBERG FALCON
För ett tag sedan så kunde man läsa om att det kommit en depronmodell för inneflyg och lugna kvällar med samma utseende som de gamla modellerna från slutet av 60-talet. Falcon fanns i minst 3 versioner: Senior Falcon, Falcon 56 och Junior Falcon. Denna nya Falcon EP är i storlek som Junior Falcon fast ARF och i depron i stället för balsa.

Lite länkar från tuben Review part 1Review part 2 , Greatplanes presentation

Sök på Ebay - 70 dollar det är ju långt från billigt men nostalgi får kosta lite - frakt 174 dollar - det var i värsta laget.

Sedan så kom det ett telefonsamtal - "Hej morbror - ska jag ta med någon leksak hem till dig? Jag ska på semester några veckor och hälsa på din nästkusin". Det blev en länk till hans nalle och en önskan om två plan om han hade plats, tid och lust. Efter ett antal veckor kom det ett samtal från Oahu - "Hej - det är stora paket så de går inte att ha i resväskan" är det värt att betala frakt för ett extra kolli?". OK - 50 dollar för två plan är ju lite bättre än 1704 dollar för ett så visst - nu hade man ju fått en viss längtan.


Ett samtal från syrran - kom upp på lördag och hämta ett paket och lyssna på en historia.....
Det var inte så enkelt som att bara lägga på ett extra kolli på flyget visade det sig. Min nästkusin som är bosatt i Kalehua och är van resenär till fastlandet hade en aning som efter lite sökande på DELTAs hemsida besannades - paketet var OWERSIZE och då kostade det inte 50 utan 150 dollar. Det blev några timmars pusslande som med TETRIS för att minimera lådan och få
in två byggsatser i en låda.

Nu väntar vi på motorer som passar till planet. Det ska vara Rimfire 250 enligt beskrivningen men vi försöker hitta något liknande som är billigare direkt från Kina.

Ett annat projekt som fått stå tillbaka under denna kalla vintern är BUGen. Det har varit för kallt att limma i uthuset men i dag var det solsken och 7 grader utomhus så det fick bli ett försök på locket till den gamla frysen.


Per Bransen ligger i och bygger. Här har vi ett plan i klassen "silent flyer". En lågvarvig motor med stor propeller gör planet i stort sett ljudlöst.
Söndag den 20 mars med solsken och fint vårväder. En lätt Wilga på under halvkilot går väl fint att flyga? Sedan så kom det fram kamera så det blev en tur till men till tredje turen räckte inte batteriet.

Mats höll mest på med lim, kabelklammer och panelbrädor men det fanns ett plan med i bilen - dålig mottagaracke nummer 1.
Sten visade upp sin nya fina skåpbil med hangar för flera modeller på höjden.
Kaj F kom ut för att trimma in sin Kyosho Trainer. Hustrun ville inte att grannarna skulle få söndagen störd av en vårinkörning av en vintertrött OS ABC 46a - dålig mottagarack nummer 2.

Man får mer och mer förståelse för att man satsat på sprit och oljefri eldrift. Motorn startar när man för trottelspaken framåt - så enkelt är det.De som inte tål sol och vårväder passade på att flyga med Åhus MFK i Arenan på eftermiddagen.

En riktig
snygging ... - tillverkad av Per B.Inte så snygg som den en gång varit - Borde varit i Snårarp i stället för arenan kanske.


Flygande företrädare för värdklubben.

 
Näst sista inneonsdagen i Degeberga. Nästa onsdag är det FULL CONTACT COMBAT för att göra slut på vraken så att man kan bygga nytt fint till kommande säsong.
Owe C i Asarum skickar en bild på Jonglören som väger uteplan - ungefär dubbla vikten mot ett inneplan. Som synes är det Owes 118e RC-plan.Lördag den 26 mars. Veckans hårda vindar och höga temperaturer har blåst bort och i dag var det strålande solsken, svag vind men bara någon plusgrad.

Att våren är på väg märker man av på alla grönsaksfolk som kryllar på åkrarna. Det har planterats hundratusentals salladsplantor i veckan. I dag lördag morgon var det en massa folk och traktorer utanför fönstret redan strax efter klockan 6.

Klockan 10 hade vi kallat till skolflygning utomhus för första gången detta året. Det var en lite pers att få allt nytt att fungera med programmering och annat. Efter en del knappande på Futaban så var vi uppe med elseglaren som Mathias var först man ut på. Planet flyger fint men plötsligt så delade vingarna på sig så att planet landade som ett fallande löv. Ett kugghjul eller potentiometer i ett skevservo var inte så glad för landningen så det blir till att laga.
Under tiden hade Mats plockat fram den trogna 40-trainern som Nilas var först ut med.
Här saknar vi en bild men på söndagmorgonen låg det ett STORT paket med bilder i brevlådan. Det var Anders i Rinkaby som hade suttit och sorterat sent på lördagkvällen. Det var så många fina bilder att det får bli en egen sida.
Matforsaren har inte provats ute och det var med lite misstänksamhet som den premiärflögs. Det var trots allt minst 3 meter i sekunder vind tvärs banan. Planet steg som en raket och efter gasreducering och lite bunt så la sig planet helt lugnt på ca 30% trottel. Det är väldigt lätt att flyga och trevligt.
Louie var första man att prova detta planet.Det var förstås många flera som flög i dag. Per B skickar ett flygfoto som han tagit från sin J35a efter att de flesta kört hem.
Onsdag den 30 mars - sista inneflyget i Degeberga för säsongen.

Det hade utlovats Combat - och det blev det i alla bemärkelser.

Efter en svettig fajt så är det trevligt med fika - STORT TACK till KAJ FRID och ULLA som bjöd.
Var det rekordantal deltagare denna säsongens sista inneflygning?
Våra duktiga juniorer från sportlovet klarar att skolflyga utan sladd - en bart med instruktioner - alltså EK-flyg!