Direkt till  6 10 13 16 20 21 22 23 24 25

Den 1 april - och det är inget skämt.
BUG report : 
Lite kvar att klä längst fram innan det är dags för provkast.

Förmiddagen var kall, blåsig och fuktig så det blev lite bygge på Kumlevägen.

Det blev en närmare inspektion av de nyligen direktimporterade Goldberg FALCON EP.

Det är imponerande kvalitet som även priset visar.
Styrbart noshjul.
Vingförstyvning som bara
"ramlar på plats".
Servo-ok till skeven som ger "diff".
Det vill säga att skeven går ungefär dubbelt så mycket uppåt som nedåt så att planet svänger rätt av sig själv. Det var några detaljer, och det var många små fina detaljer som följde med satsen.


Åke monterade "det sista" på den senaste Discoveryn som är hans 5e. Denna är tänkt att bli i "original" med noshjul. Spisen är förstås i "klenaste laget". Bara en 90a till en "40-trainer". Hoppas att den orkar lyfta....

Lördag den 2 april. Det är vårvärme i luften men gråväder och lite lagom vind.
Mats hade med sig flygsimulatorn som monterades upp på "verandan". Man ska först klara en enkel slowflyer innan man ska ge sig ut med lite vassare plan i vinden på fältet.
Första planet upp var Wilgan. Åke och Per har varit på jakt efter kaninhål när jag dyker upp med mina leksaker. Första bränslekärran upp var Wought Vindicator - en trevlig liten "parkflyer" som svajade betänkligt innan den fått upp styrfart från ett underarmskast.


Åke drar igång sin lilla 4-taktare på sin 5e Discory som ska få sitt luftdop i dag, men han har förstås en hel skvadron med trainers med sig som vanligt.
Kaj har lite bry med tomgången och EPA-inställningen. Sedan är det fullgas som inte riktigt stämmer med viljan....
Tre flygningar var det någon som påstod att det blev till sist.Det var minst 8 skolstarter i dag. Vänster pekfinger och drag i nacken var nog värsta problemet för läraren. Snart är det nog egna plan på gång för hela familjen.
Hittade lite satellitbilder på Google maps...

Mathias och Anders har hittat lite fynd på blocket. Det blev en resa till Osby efter att ha pratat lite.
Först är det en Kyosho Ferias som inte ens har varit monterad - helt ny i sin låda. Ferias har kallats för
 "den första parkflyern". Det är ett snyggt modellplan som inte är skala utan konstruerad för att flyga fint med höjd och sidoroder. Det sitter en 480 borstmotor i som standard tillsamman med ett tungt NiMh-batteri och två standardservon. Anders planerar att direkt konvertera till borstlöst, LiPo och miniservon för att få ner vikten vilket ger ett ännu bättre plan. Alla grejorna fanns i en av HobbyCity-kartongerna.


Nummer 2 är en kraschad Multiplex EasyStar. Det är den modellen som nog flest gånger utsetts som "bästa nybörjarplan". Den första ägaren har försökt lära sig själv utan hjälp och efter ett antal misslyckade försök så gav han upp.
"På köpet" fanns även en helt ny Hitec 3-kanal 40 MHz radio och en liten 27 MHz Grauphnermodell som syns bakom Easystaren. MPX Elapor kan ofta bli återställt med varmt (kokande) vatten så snart är modellen flygklar igen.
Söndag ...

Till skillnad från Ripa så är hålen på andra hållet i Nymölla.

Här gäller det att kunna starta landa med precision.

Men vädret var fint.
Onsdag den 6 april - PREMIÄR för onsdagkvällar utomhus.

Det är svårt att klaga på uppslutningen men det var nog Signes förtjänst att så många dök upp.
Prognosen lovade 18 m/s i byarna vid 18-tiden men det lade sig uppenbarligen senare.
Är det Martin som också är tuff nog att ge sig ut?
Yak 54 - är det en trädgårdsmaskin?

Åke kan man inte hålla på marken även om det skulle vara en aning vind.
Lördag - solsken - 7-11 m/s vind. Perfekt för Per.
Mats visar senaste inköpen - lite "Almost Ready" plastbord och fönsterpartier till "verandan".
Det blir enbart tillåtet med el i bygget. Mats vill inte ha några äckliga stänk från oljiga motorer på rutorna ;-)

Inte långt iväg hittar man andra flygare som stannat för en fikapaus.Sten har skicka lite bilder - han hade eftermiddagspasset i dag.


Leo luftade i alla fall sin "skumgummi"-jet.
Sten visar upp ett imponerande skalabygge hemma i hangaren. Det är en Klemm 35 - SK 15 som tjänstgjorde 1940-1949


 
Söndag den 10 april. Varför ligger alla borden med benen i vädret? Svar - mindre risk att de ska blåsa bort. Riktigt så illa var det förstås inte i dag men de flesta satt i solen och njöt av en pratstund med likasinnade.
Kaj var inte feg utan flög sin elseglare och tipsade om utförsäljning av modeller hos Airmedia där det ryktas om att modellförsäljningen ska upphöra - eller kanske drastiskt minska. Flera stora modeller i 120-storlek för 990:-. Söker man så ser man retail price 299 dollar men säljes för 199 dollar. Alltså riktigt bra priser om man gillar stora snygga skalamodeller. Man ska tänka på att det tillkommer motor, servon, landställ och en massa annat som gör att modellen färdig ändå inte blir så där jättebillig. 


Denna P47 är nog ingen av Airmedias men den är i samma storleksklass. Här försedd med en 26 cc bensinmotor i stället för originalets 18 cylindriga stjärna.


 

"De' e' så här grabben alltså. Spana in farsan här...."
Lejon eller björn kan väl göra detsamma.

"min 20 år gamla MC20 har mycket mera finesser än dín nya..."

"Så utomordentligt fånigt." - som katten säger..
Onsdag - riktigt fint väder även om regnet lurade både före och efter flygningen.
Men först - lite från byggmästarna som jobbat under eftermiddagen med trädgårdsarbete - ska de plantera sallad i verandan?

Här var det glada killar som flyger sitt alldeles egna plan.

Louie Milton Nilas - kan det vara det bokstäverna står för?
Extra batteri för längre flygtider kanske står högt på önskelistan nu?CUBar sägs vara lite speciella att flyga - men de kraschar precis som vilket annat plan som helst.Rosa lagning - Åkestil kallas det för.
Men här är Åkes armada - På håll ser de riktigt fina ut..

Xeno-raketen från Vinslöv?
Lördag den 16 april. Veckan har varit riktigt fin för de som kunnat ta sig till fältet men i dag är vädret som sig bör i mitten av april - kallt och molnigt med regn hängande i luften. På ripa är det arbetsdag i dag och i morgon. Kaninhål att fylla igen samt diverse uppsnyggning av staket med mera står på attgöralistan.

I Färlöv har grannarna klubbmöte och säsongens första klubbtävling. Det blir pricklandning - tre landningar varav den sista är en bedömningslandning. Många bilar - 6 eller 7 piloter som var med och tävlade - det ger bra träning att ha lite press på sig.

Mats mäter ut cirkeln som placeras så att planen ska få en bra skjuts vid landningen ;-) Lika för alla.....

Första pilot och första inflygningen. Landning ett "nästan", tvåan var så det rök till i kalken = inget avdrag.
Söndag den 17e.
Kaj har trycket uppe och mossor och lavar har ingen chans.

Mikael visar precis hur det ska vara - och Åke gör som han blir instruerad.Presänningsväggen har åkt och snart är det ett glasparti på plats.

Vad ska vi ha duken till?

Kallt och blåsigt men efter lunch tittade solen fram i alla fall. Våra juniorer är på hugget och vill inget annat än att flyga men med 7 m/s och enkla motorseglare så är det en tuff uppgift.
Sedan så finns det ju flygare som har det i blodet.....
Påsklovsmåndag och vädret ska bli perfekt. Solsken och i stort sett vindstilla.
Förmiddagen vigs till att "meka". Direktimporterade Junior Falcon EP ska monteras efter att ha väntat på fint väder.

Det blir väldigt fint med de medföljande delarna. Det finns dessutom en del fina tips på Youtube. Bland annat att man kan ca-limma kontakten till skevkabeln i ett spant så att man kan spara ett grepp när man kopplar i och ur vingen.

Det är mycket nedåtriktning på motorn. Vi får se hur bra det verkar när vi ska provflyga.

Åke säger "det här ska vara en finmodell som jag ska vara rädd om".

MEN

Man måste ju prova nu när den är "nästan klar". Grannen tillkallades som fotograf och en kort tur ner till parken bakom huset.

Det ser inte ut som att motorn drar allt för mycket nedåt i starten, men det gäller förstås att komma upp på lite höjd snabbt.


Så det kan gå....... Tur att den inte var färdigbyggd för då hade piloten inte varit glad.

Junior Falcon EP nummer två fick sitt luftdop på Ripafältet där det är lite större plats. Jag kan bara hålla med Åke att det är en trevlig och välflygande modell. Det stora problemet med våra leksaker, och då speciellt de riktigt lätta och sköra sakerna, är att de har lätt för att skadas i transporten. Ett litet försök till skydd är att använda originalkartongen men den får fixas till för att få in stabben. En lite större platt-tv kartong hade nog varit det bästa för deprongrejor - men vem har plats till det?

I luften på lite håll så ser modellen faktiskt lite ut som en Falcon från gamla dar.
Tisdag. Mathias har fått ett par plan fixade så att de är flygtestade.

Den gula Feriasen flög fint som förväntat.
EasyStaren behöver lite mera svar från sidorodret - det blir skevroder i stället för snabbare respons vilket behövs om det blåser lite mera som i dag.
Depronskapelsen väger lite mycket för en innemotor så den kommer att förses med lite kraftigare rova. För övrigt så är den flygbar.
Onsdag den 20 april. Påsklov och i morgon får vi se till att vi inte kommer i vägen för Kvasthilda på väg till blåkulla.

Arbetsgruppen började förmiddagen med att hissa den fina svenska vimpeln.

Dagens höjdpunkt är som vanligt korv, kaffe och tillbehör.....
Skolflygning med fyra gossar som är snabba att ställa upp vid radion när tillfälle ges. Två av dom är redan duktiga piloter som startar och landar själva med lite muntlig vägledning. Det är snart dags att gå upp till 40-trainern.Mats ska börja vänstra med SMHI men han har ingen kompass så han får kalibrera vindriktningen mot vad som står på nätet i prognosen ;-)


Jeppe har skaffat en "egen" kärra som han ska flyga med.
Vi bytte olja på mottagaren och fyllde på med lite rödsprit i luftfiltret. Sedan gick den som en ballong när man drog på.

Dagens bilder är inskickade av Ulf som även skickat med bilder på ett par turbinmodeller.

I år får han flyga dessa på Ripa enligt fältreglerna om de inte är bränsledrivna.

Två skumgummi-Wilgor med ägare på fältet i dag.


Och så till sist - kanske - den 5e "skolflygjunioren".
Men nu får det väl snart vara klart med dubbelkommandot?
Det var ett helt gäng både starter och landningar i egen regi..
Däremot så är det praktiskt med en mekaniker som springer och hämtar/startar om man lagt sig till med en avslappnad flygstil.  En fråga - Var är de fina pilotglasögonen - och pilotmössan som sätter pricken över i.
Lite skärtorsdagsflyg. Segelproffset Lennart övar landning. Nosen ska hamna inom en hand från pricken. varje sekund för tidigt är en poäng avdrag. En sekund för mycket ger 150 poäng avdrag.Torsdagsgubbsen beundrar varandras fina flygleksaker.
Fredagens bilder kommer från Sten som var flitig i luften med sin trainer.

Mats med sin fina Piper Pawnee hade en lös skruv - eller snarare en bortflugen mutter. Den fina 4-taktaren YS fick ett backslag så att spinner, propeller och metallgrunkor flög sin kos. Det var ett skolexempel i att man ska befinna sig bakom propellern när man kollar motorn. En kontramutter saknas så det blev nog ingen flygning med den modellen denna dagen.
Lördag och påskafton. Flightline - kö ut till startbanan. Jeppe flyger med hängslen.

Per och Jeppe "filmar". Sten får hjälp av Kaj och Leo.

Per är en riktig fighter men draken måste vara en spaningsvariant med kameramontage.
Leo - Gubbe med CubbeMats är springschas ser det ut som.
Mikael har en egen äkta mössa från Kallinge flygflottilj där han jobbat i flera år.

Han ser inte direkt säker ut när Falcen kommer mot honom.
På lite avstånd ser han mycket mera imponerande ut.
Denna modellen finns ännu inte i Europa. Mikael har haft den med sig hem som handbagage från Hawaii för en dryg månad sedan.
Söndag påskdagen. Utlovade 4 m/s ostligt på Haväng visade sig vara totalt vindstilla men varmt och skönt. På Ripafältet var det friska vindar på eftermiddagen.


Finansminister Kaj har en fin Fokker Eindecker som
Det kan man kalla för avslappad flygstil.....
Ner ska den i alla fall... Och en referens till originalet

Kaj tyckte nog att den gamla trainern var bättre att flyga - men inte lika bra om tryckslangen hoppat av.


Mästerflygare med ett mästerligt plan som skulle platsat som combatkärra.

Hur bär man sig åt för att få en sådan i fördelsepresent av barnen?FULLTRÄFF - nästan - bara ett par ynka minuspoäng.En riktigt läcker modell och en duktig pilot som lägger många träningstimmar.


Även Åke var på Haväng och konstaterade att det inte gick att flyga - men posera för kameran fungerade i det fina vädret ;-)Då är det bättre att dra upp seglaren med gummirep om man inte har någon motor.
 
Annandag påsk.
Kvasthilda är på väg hem. Passerade Kumlevägen i Fjälkinge.
Se upp för turbulens!!!!!!!!!!!

Sten har fixat transporten på ett bra sätt. Det behövs en hel kärra om man ska köra stora bränslemodeller med bränsledunk,  startbatteri med mera......

En lång arbetsam dag - solen tar hårt på krafterna.

Lite blandat

Vi får säkra upp eller skaffa högspänning för att mata monsterbatterier med laddare ;-)

 Eller kan man flyga med sprit, nit och olja - eller bensin om man gillar att sponsra oljechejkerna.
Inga bilder inkomna från onsdagens Ripaflygning men Åke hälsade på i Färlöv på torsdagen efter en dag som nybliven lastbilschaufför.

Åke hade tyvärr inte sin Shoestring med sig.
VALBORG - nu tänder vi på!
I nymölla var det arbetsdag - eller ett par timmar...

Jeppe har kopplat greppet på kulan - Här röjer han inflygningsrakan - Vägverket sponsrar med grillmästare ser det ut som..

Månadens sista bild. En linmodell med snörstart. Motorn har suttit i en båt en gång i tiden.

PLUS en bild för dom som föredrog soffan i stället för brasan.