Tillbaka till huvudsida
Lägervärd
Teman - fritt flyg

Fredag 15
Lördag 16
Söndag 17

Måndag 18 IMAC
Tisdag 19 ELFLYG
Onsdag 20 WW1&WW2

Torsdag 21 Segel
Fredag 22 Helikopter
Lördag 23 Flygdag

Söndag 24
Vad händer runt oss
Skojtävlingarna

JULiAFTON är förstås ett önskemål.
Måndag till och med lördag finns det frukostbullar levererade efter förbeställning till Åke Junander.

Torsdag den 14 juli - Först ut/upp att flyga på årets Ripaläger torsdag kväll var tre piloter från Malmö Radioflygsällskap,
strax senare bjuder två långväga gäster från Mfk Vingarna i Umeå på en uppskattad helikopterflygning.





 
Fredag 15 juli - några anländer på kvällen
 
Lördag 16 juli - stora anländardagen
Kiviks Modellflygklubb MK III AVIATÖRER bjuder in till "Marknadsmeeting" på JANLANDA.
Ett besök på Ripa efter lunch. Det var lugnt i luften så vi hoppas att det är välbesökt i Kivik i dag.







Några vänner från Malmö har stora plan att leka med.
Diabolo XL - Kaj trodde att det saknades minst två X....

 

Som sig bör var det riktigt fin flygning som bjöds men ett motorstopp kombinerat med en baktung modell innebar utelandning så att ljuddämparen behövde justeras en aning efter landning.
När Malmöpågarna var golvade kom Umeågänget med fin uppvisning av helikoptrar. El är nog aningen mera tillförlitligt för framdrivning men även här behövs det mycket små justeringar för att det ska flyga optimalt.




















Här var det snabba manövrer i alla ritningar - det finns tillräckligt med kraft för den som klarar av att behärska ett så fint flygetyg.









Mamöpågarna var inte golvade länge. Efter rengöring av XL så kom det fram en Ryss efter lite önskemål av Alexander som tittar på intresserat. En sådan vill jag ha - fast lite mindre....










































Bra fart rakt upp. Bra att få lite höjd om planet knappast är inkört än.

Söndag 17 juli

Söndagsförmiddag med ett sömning läger. Undrar om alla modellflygare är "nocturnal" - det är nog betydligt bättre tryck på kvällarna kan man gissa.

Nästan först ut i dag var helsingborgarna - men det var lite sent för regnet hängde i luften.



Kvällen bjöd på fint lugnt väder.

Att vara rullstolsbunden är inget problem - man säger bara till andra att springa och hämta planet ....
FPPV - är det så det heter
























Det var flera som fick prova på att titta i glasögonen när Per flög. Det är nog önskeklappen för många efter detta. Runt 6000 pengar ska det kosta.














Stor imponeringsfaktor är det i en riktigt snyggt lackad  5-bladig heli. Här är det försiktig skalariktig flygning och inte 3-D som gäller.



När är det LIMBO-tävling?
Det är bättre att träna under en ljusbom än under piggatråstänglet................



 

Måndag 18 Juli
13-16
IMAC, Några av eldsjälarna i Hässleholms Mfk har även i år tagit på sig uppgiften att informera och visa upp IMAC grenen för alla som har frågor eller funderar på att börja flyga IMAC. 
17- Skojtävling Precisionslandning - om intresse finns
18-20 Linflygning med MFK Snobben





























IMAC demonstrerades både på marken och i luften. Duktiga piloter flög de olika klassernas program som Görgen samtidigt beskrev.





Vill du se programmet på bilderna häröver i bättre upplösning så högerklicka på bilderna och spara på din dator så får du upp dom i bra upplösning sedan.

























Det är rejäla maskiner så det gäller att ha en vettig bil som rymmer planet. Motorerna är oftast på 100-120 cc och ger ungefär 15 hästkrafter som ska räcka för de vertikala manövrerna utan att det låter så mycket mer än propellerljudet.
Åskådarna är koncentrerade av uppvisning och speakerns beskrivningar.

Naturligtvis var det tid för fri flygning. Redan klockan 9 på morgonen stod folk i kö för att få starta. Tidigare är det flygförbud för bränslemodeller så att nattsuddarna ska kunna sova.

Efter IMAC så var det också en stund fritt för alla.

















Våra vänner Thomas och Mats från Helsingborg och Malmö - alias Humle och Dumle visade upp sina fina hongkongleksaker.






























































På kvällen kom MFK Snobben från Nymölla och visade upp linkontrollmodeller men alla som vill fick förstås lov att flyga.
Det ligger säkert många linmodeller som väntar på att ägarna ska ta mod till sig men de får oftast vänta förgäves........






















































Frågan är om inte Martins gamla Vespus från ca 1965 med Frog diesel imponerade mest.












































Gabbe hjälper till att visa de som vill prova på.

Snobbens ordförande sedan snart 41 år tillbaka, Bengt Blomgren,  är inte aktiv med linflyg längre men ställer alltid upp med skjuts och hjälp till de som behöver.


 

Tisdag 19 Juli
13-16
ELFLYG, Helt klart är att elmotordrivna flygplan står för den största tillväxten i vår hobby, vi vågar nog också påstå att det är en av de svåraste grenarna att börja med om man vill ha full koll på watt, volt och ampere. Vår förhoppning är att många frågor kommer att rättas ut till raka svar under denna temadag, och att många tacksamma el och parkflygare efter denna dag ser nyttan och glädjen i den gemenskap som de lokala klubbarna kan ge. 
17- Skojtävling Balongjakt - om intresse finns

DAGENS TEMA ELFLYG - hade vi tyvärr inte hittat någon som ville presentera.
Man kan väl lätt säga att elflyget har tagit över som dominerande drivkälla och att de som flyger metanol är en minoritet.
Att presentera elflyg utan att gå djupt i elläran är nog inte så lätt eftersom att det finns elmotorer i hela kraftområdet från små motorer som bara väger något gram upp till de allra största tänkbara motorerna. Historiskt har det funnits elglyg sedan 70-talet men det var först med Litiumtekniken för batterier som det tog riktig fart kombinerat med Kinesisk tillverkning och riktigt vettiga priser. De minsta modellerna flyger med ett batteri som är på 3,7 volt och ca 50 milliamperetimmar med en flygtid på runt 15 minuter per laddning. För att få kallas klenspänning måste man hålla sig under 50 volt och med upp till ca 200 Ampere så hamnar man på en effekt på 10000 Watt som ungefär motsvarar 15 hästkrafter. Man kan nog anta att de vanligaste modellerna fortfarande är i klassen Parkflyer som använder ett batteri på ca 12 volt och en motor som drar 10 till 15 ampere.



















Peter Nilsson Malmö Radioflygklubb har just avslutat ett flygpass med sin vassa seglare - 5000 Watt 389 Ampere
Ett annat av Peters flygpass slutade med att han efter att ha dragit 230 ampere ur ett fartreglage som ska tåla 190 i "korta stötar" lyckades med konststycket att få en elmodell att producera rök..

Då det inte var någon strukturerad elpresentation så var det snart fritt fram för spritflygarna.
Thomas "SEX-PAKETET" - ett sådant som man tränar sig fram till på en Polsk badstrand tog fram den "TOKIGA GRÅÅDAN" för ett par svängar runt fältet.



















Thomas demonstrerade hur lätt det är att starta en gammal 60-a ett flertal gånger innan planet lyckades få tillräckligt med luft under vingarna (obs planet har väl två som fåglarna?)




















Den brutalt vassa motorn tillsammans med pilotens (grådans) fina aerodynamik ger ekipaget rimligt fin horisontalprestanda.


Lite bättre pilot satt det i en P47 som utförde en fin uppvisning efter att en Grumman? varit och bombat fältet då kameran tyvärr inte hade kommit på plats.






























Och så lite tacksamt mottagna bidrag.

3 gånger CUB - vad kan räknas som normalt? Personligen hade jag valt den till vänster som nog passat både bil och plånbok.

Mr J - har bidragit här - frågan är om han haft självutlösning. Är det combathjälmar för kvällsbruk?

Sten har bidragit med två små pojkar och en stor CUB - i alla fall så har han bidragit med fotot........
Mats är flitig och bidrar med en bild som är tagen efter kl 21 då fältreglerna inte längre gäller - eller det kanske de aldrig gör för så kallat b*gflyg som förre säkerhetschefen uttryckte det ;-)

Onsdag 20 Juli
13-16 WW I och II. Vi ber alla Warbirdsflygare om ursäkt att ni inte fick en egen temadag under Ripalägret 2010, ni är många, fler än någon kunnat ana, men efter att lyssnat och tagit till oss av alla synpunkter och önskemål, ger vi nu alla ”stridslystna” modellflygare möjligheten att träffas under fredliga och utvecklande former. 
17- Skojtävling Limbo - om intresse finns

Kristianstadsbladet har en artikel om Ripaveckan. Det var reporter med fotograf på plats på måndageftermiddagen.
http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1514300/Lycka-kan-vara-en-loop.html

Dagens speaker är Lars Westin.

Sigun / Martin från Dackeflyers i Tingsryd har lagt upp lite bilder från warbirddagen.
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/29505-Warbarrds-Ripa-2011

https://picasaweb.google.com/realflyer20/WarbarrdsRipa2011


Plan från slutskedet av WW1 och WW2
Dubbeldäckaren ser ut som en S E 5 tillverkad av
Royal Aircraft Factory i Farnborough.
Nummer två verkar vara en Grumman F7F Tigercat i Amerikanska Navy-färger. Planet flög aldrig i WW2 men senare i Koreakriget.

Militärt flyg började blygsamt under WW1 första världskriget med att flygplan kunde åka över fiendens linjer och spana för att sedan rapportera till de egna hur läget stod till. Snart möttes spaningsflygplan från de båda motståndarna och det tog inte lång tid innan piloter och plan beväpnades. Under första världskriget utvecklades flygplanen väldigt snabbt i prestanda. Vanligast var dubbeldäckarna som levde kvar som vanliga skolflygplan till början av andra världskriget.

Under WW2 andra världskriget var flyget en helt avgörande faktor och flygplanen utvecklades på alla fronter som behövde de snabbaste och mest manövrerbara planen som dessutom skulle ha lång räckvidd för att nå långt in över fiendens territorium. Förutom jaktplan så utvecklades bombplan för att kunna ta stora laster långa sträckor.

Motormässigt så var det främst de amerikanska Pratt & Whitney "Wasp" stjärnmotorerna med dubbla 9-cylindriga rader, alltså 18 cylindrar och ca 2400 hästkrafter samt de engelska Rolls Royce Merlin V-12 motorerna på upp till 2100 hästkrafter som användes av de allierade. Både axelmakterna (Tyskland), Ryssarna och Japanerna hade motsvarande kraft.

Överladdning med hjälp av kompressor eller turbo hjälpte till så att motorerna kunde fungera även på mycket hög höjd.

Tävlingsflyg med krigsmodeller är främst AIRCOMBAT med modeller i skala 1:12.


Mats är flitig med fotobidrag - här ett med kommentaren
"Åke, du ska vara rädd om din arbetsgivares sallad..."

Torsdag 21 Juli
13-16
SEGELFLYG Tanken med denna dag är att samla alla som har intresse för radiostyrt segelflyg, 
Ripa mfk kan i dagsläget inte utlova att det kommer att finnas stora bogsermodeller, elvinschar m.m. på plats, även om vi hoppas att så blir fallet, klubben står för temat, alla aktiva segelflygare står för genomförandet.
17- Skojtävling Segelflyg - om intresse finns

Torsdagsvädret var väl inte det bästa för modellflygare, speciellt inte segelflygare, med regn och friska vindar.
En äkta bordsflygare ´in action´.
Idag regnar det och blåser småspik, men flyga ska man!!
Och det kostar inget att krascha...


JULiAFTON - vädret kund mycket väl varit en varm regning och blåsig julafton men i pergolan, inne vid långbordet var det dock inga sura miner. Och på bordet stod både sill och skinka och köttbullar och ris a la Malta!

Mats hade fixat fram Kalle Ankas julafton på datorn. Mest intresserad var nog Linus, som knappt fick i sig en matbit under videon.

Det gäller att ta modellflygveckans teman på allvar
Hej tomtegubbar blev det nog en hel del av under kvällen.
Det är länge till fredag.

Det kom mera - duktigaste fotografer som klarar av att skicka epost är förstås Thomas och Mats.
Är det slut på sojan så får man steka prinskorven i blossaglögg.
PP har tagit med sig äkta småländska grynkorvar.





























Man kan ju undra om det var brist på tvålfisken i butikerna så här års.


Övertomten visar stolt sin
jul(i)klapp, Famous Grouse (berömda ripan) marmelad.

Är det klappar till de som alltid ställer upp utöver det vanliga?
Malmögänget uppvaktar damerna.

Fredag 22 Juli
13-16 HELIKOPTER. Många anser att helikopter är modellflygets svåraste gren, hur som, behovet av rätt hjälp för att komma igång är ett absolut måste. Förhoppningen med dagen är att visa upp bredden på den för många så visuellt tilltalande gren. Med förhoppning att många nya och "nygamla" helikopterpiloter väcks till nytt liv efter denna dag. 
17- Skojtävling Flygplansgolf - Mats Erlandsson - om intresse finns

Helikopter - äggvisp - kärt barn har många namn och det är lätt att fastna om man luras in att prova på tekniken.
En liknelse är att försöka balansera en golfboll uppe på en annan hård boll vilket kräver konstant justering för att helikoptern inte ska flyta bort. På senare tid så har gyron blivit billigare och bättre så det är förhållandevis enkelt att komma igång. Många börjar med de enklare coaxialhelikoptrarna men det är framförallt viktigt att träna mycket på simulatorn. Helikopter benämns även som flygplan med roterande vingar. Dagens tema ställdes in på grund av vind och fukt men vi har fått se mycket fina uppvisningar med vassa helikopterpiloter under början av veckan.

Lördag den 23 Juli
I dag var det flera som packade ihop men flera skulle flyga "den sista flygningen". Dagen blev fin så den sista flygning blev ganska många för någon.
Nummer två upp i luften strax efter kl 0900 var denna fina Extra från Autopartner som har riktigt fina kvalitetsgrejor.
Först för dagen var det förstås inte om man räknar med tokarna som flög precis efter midnatt. 









Tack och lov så är det för mörkt för att det ska bli några vettiga bilder att visa upp....
Leo, Dick och Jonny är lite privilegierade som får sova precis vid hangarerna vid depån så det är klart att de kan vara snabbt uppe när de vaknar av att det börjar röra sig utanför.

Veckans tuffaste Warbird är nog denna vilda tingest som har fällbar droptank samt 4 bomber med 9 mm knallskott.




















Nu ska det bara slutflygas - ett par liter innan det ska planeras för en runda till Helsingborg........

















Spitfire med massor av fina detaljer målade på klädseln. Lite knackigt kan det bli med infällbara ställ även om man tror sig ha bra grejor?


















Thomas har under vintern byggt denna 30-talsinpirerade "racer" "på "frihand" - alltså utan någon ritning utan mest bara en idé om något trevligt att fördriva tiden med. Resultatet är över förväntan med riktigt fina egenskaper.






Jetflygarna dök upp med eljet i miniformat. Det stora scoutlägret med 40000 deltagare tar stora utrymmen så Åhusklubben har inte haft möjlighet att utnyttja Rinkabyfältet på ett bra ta och framöver under en tid. Det tar många veckor att bygga upp och riva ner en infrastruktur till "skånes tredje största stad".
















Det är säkert många som har saknat en Jetdag som i annat fall hade kunnat ordnas av Åhusklubben på grund av att Ripaklubben inte tillåter jetflyg bland annat på grund av brandrisken.
En "storskala" över fältet.



















Så här kan en kolv till en 4-takt se ut. Det är inte mycket överflödigt gods.

Handlare har efterfrågats i veckan och i dag kom Packo och Jessica från Valje med bussen packad med trevliga grejor.

En välkänd modell på vårt fält är väl DISCOVERY. Är detta den allra sista som säljs? Tillverkningen lär ha slutat.

Små smidiga Combatmodeller fanns också. Trevliga modeller som inte enbart är Spitfire, Mustang eller amerikanska modeller.
Den sovjetiska Polikarpov har en speciell historia som första "normala lågvingade" plan med infällbart landningsställ redan i mitten av 30-talet. Planet har haft många smeknamn som Ishak Åsnan,  Rata Råttan, Moska Flugan och Siipiorava Flygande ekorren i Finland







Lite nattsudd(igt) i klubbstugan. Det blev aningen kallt i pergolan även för tuffa malmöiter så efter ett tag flyttades samkvämet inomhus där Malmökillarna förärade Sten med en fin flygarhjälm. Frågan är om den är etanoldriven.........

Det ser ut som att gåsen som bidragit med Mats marmelad på jul-i-aftonen hade lite kvar att ge.
Söndag den 24 juli.
Det blir glesare med husvagnar efter hand som att allting skurats och packats ihop. En hel del rektangulära gulare fläckar i gräset skvallrar om att det varit bebott.

Ordföranden behöver nog en lektion i vindstyrkor. Han påstod att det blåste halv storm vilket av många innebär att det ska blåsa i snitt 9 beaufort eller 20,8-24,4 m/s.

Dick var första man loggad i dag med sin lilla lätta Extremeflight Extra följd av en liten depronmodell.
Då tror man nog att det bara blåser 5 beaufort eller 8,0 -10,7 m/s i snitt vilket ju är helt normalt för många Ripa-flygare.




Thomas tycker att tjejerna ser packade ut
































Simon var ledsen och gnällde när vi åkte hem i dag - ingen av kompisarna hade varit och busat med honom.

Som protest trampade han på ett av deproncombatplanen - så nu vet vi att det dessutom är utsatt för en riktig "dogfight".

Dannes Facebookbilder
Facebookbilder kan kanske inte ses om man inte är medlem eller vän med Daniel.

Thomas film på PPs Tigercat

Anders powerpoint att ladda hem.
Anders Youtube linflyg
Anders modellflygbilder på googelsite

Jonny släpper bomber på Youtube filmat av ASK

 

Hangflyg.
Om vinden är rakt ostlig så finns det fina möjligheter för hangflyg i Ravlunda/Haväng som ligger en dryg halvtimme eller ungefär 35 km från Ripa. Platsen är militärområde så det är viktigt att kolla så att fältet inte är stängt på grund av övning den veckan.

 

Sjöflyg.
Det finns en badvik, Strandängen i Bromölla som är fin för sjöflyg. Man ska självklart inte flyga om det finns badande, eller om man har högljudda flygplan. Kvällarna brukar vara ljusa och fina utan badgäster efter ungefär 18.30.
Hanöbuktens modellbåtklubb håller på att etablera en bana som möjligen kan lämpa sig för sjöflyg.

Skalaflyg

Enkla och snabba skojtävlingar såsom Flyggolf, Landningstävling m.m. kan komma att arrangeras under veckan, vi lyssnar av dag för dag och arrangerar efter majoritetsbeslut. Regler kommer så klart att finnas men det är på SKOJ och tävlingsledaren har alltid sista ordet. Vill du vara med i skojtävling? Har du tips på en egen tävling med regler? Vill du ställa upp som tävlingsledare? Ring eller maila någon i Ripaklubben och säg till.

Lägervärden kommer att ha en väl synlig väst så att hen är lätt att hitta på fältet.
Du kan fråga lägervärden om det är något du undrar över.
Lägervärden kan även säga till om det sker flygning på olämplig plats eller tid om hen ser det.

Dagens Tema - vi hoppas att någon kunnig kan berätta lite mera ingående om de olika teman klockan 13 och en stund framåt. Därefter så är det förstås flygning som gäller om vädret tillåter.

Flygning med plan utanför temat för dagen : Vi uppskattar om det inte är någon störande flygning under tiden som presentatören berättar om sitt tema eller beskriver vad som händer i luften med sina temaplan.
Samma sak gäller förstås även om det blir någon skojtävling.
För övrigt så är det helt OK att flyga vad man vill om man inte stör temat för dagen. Fältet är så pass stort att det bör vara möjligt att hålla på med sina andra plan också under en stor del av dagen.

 

 
 
 
Sjöbo marknad 14-15 juli
III Avatörer 16 juli
Folkestorps Brännerimuseum Degeberga är värt ett besök.
Degeberga marknad 16-17 juli
Kiviks marknad 18-20 juli 
21 juli kl 18 Floravandring Nyehusen Yngsjö