Tillbaka till huvudsida
 för RIPAMFK

SKALAFLYG

SMFF -Segel
Modellsegelflyg.se
 
Fredag 15
Lördag 16
 

Söndag 17
Måndag 18
Tisdag 19
Onsdag 20

Torsdag 21
Fredag 22
Lördag 23
Söndag 24

Skalamodellflyg är ett stort område. Ett skalaplan ska ha ett riktigt flygplan som förebild. Det finns många olika tävlingsgrenar för skalaflygplan. När man tävlar så måste man ha en bra dokumentation med sig som visar förebilden till modellen så att domarna kan bedöma skalariktigheten. Ofta bedöms både modellen på marken och flygningen som även den ska vara så lik originalets som möjligt.

IMAC : Inspired by full-scale aerobatics, we strive to fly scale aerobatic model aircraft in a
competitive and realistic manner that is challenging for the contestants as well as interesting for spectators.
ARESTESI

COMBAT Om R/C Air Combat
Tävlingsformen RC Aircombat är utvecklad för att återskapa andra världskrigets luftkrig i modell, ur ett historiskt perspektiv, i en underhållande, säker, tävling som är intressant för åskådare och utmanande för de tävlande.

Modellen ska vara en skala eller semiskala modell av ett militärt plan byggt mellan 1935 och 1945. Modellen ska vara i skala 1:12, och modellens spännvidd och kroppslängd får inte avvika mer än +/- 5%. Alla andra mått får ej avvika mer än 2 cm. Kroppens längd mäts mellan kroppens ändpunkter, eller baksidan av propellern, om det finns en sådan. Kroppens bredd och höjd mäts vid högsta respektive bredaste punkten. Vingtjockleken måste vara minst 10%, där vingtjockleken mäts vid tjockaste delen av vingprofilen. Inga utstickande föremål får existera längs vinge, stabbe och fenas framkant. Modellen måste likna förebilden, inklusive målning och märkning. Tävlande ska ha med sig en publicerad 3-plansskiss över förebilden, i åtminstone skala 1:72, till tävlingen för att kunna visa att hans modell stämmer med förebilden vad gäller ovanstående måttsättning.

F4C

F4H

PSS är en speciell variant av segelflyg där förebilden inte är ett segelflygplan utan ett jet eller propellerdrivet flygplan. Denna variant av modellflyg innebär att man kan bygga väldigt snygga och häftiga modeller utan att det behöver kosta allt för mycket pengar.

SKALASEGELFLYG är en populär klass. Det är ganska lätt att få ett segelflygplan att bli rimligt lättfluget som modell när originalet oftast är lätt byggt. De flesta modellsegelflygplan som säljs i dag är modeller av riktiga segelflygplan.