Direkt till 7 10 buskflyg Combat Eurocup 14 18 21 24 SM 31

Bröderna Markoff kom rätt så sent till fältet för att bråka i luften. När flygningen var slut så skulle det åkas till glassbåten om de hade öppet - alltså var det bråttom med "en kill".
Ingen bilder på luftstriden men det hördes ett par hits innan det blev tyst efter två dunsar i marken.....

En annan som hade väldigt skoj var Dick som har köpt en begagnad trainer.
Detta är en trainer som man inte behöver växa ur efter de första flygningarna. Den klarar att hovra, flyga knivägg med mera. Möjligtvis är nackdelen att "den är nästan för snäll".
Hej den Thailändske scouten som jag skolflyger med är en vän som är på campen nu i Rinkaby han heter Bundith Khumphun men kallas för "Bandit".


Vad är väl en Ripaonsdag utan fika. Kaffeflickor och beundrare.

Micke tränade med sin F4U med en ASP 2-takt inför rookietävlingen nästa lördag.
 

Söndag den 7 augusti ställer Ripa MFK upp i Länsförsäkringars tält med en lite modellflygplansflygplansutställning samt svara på frågor. Kaj kommer att ha sin PC-simulator för de som är intresserade av att prova på.


GUBBAR med CUBBAR - vad är det som är så speciellt med Piper CUB som nog är ett av de allra vanligaste planen och som i stort sett alla som vet hur ett flygplan ser ut känner igen. Det ska förstås helst vara en gul maskin med den lilla björnungen på fenan. I detta fallet är det sannolikt en Thunder Tiger 1:5. Rätt spakad är Cuben en trevlig maskin att titta på med långsamma förbiflygningar med puttrande motor.
Tack för hjälpen med rundfilen! Helsingborgare har tydligen mer än dyckert med sig. Det är konstigt att propellerhålen sällan stämmer med axel- eller propsaver. De båda FUNBAT från tidigare bilder hade fått vitlim och provflögs men den ena modellens propeller hade försvagats i markkänningen så det blev brott och ny plastbit i nosen.

Söndag den 7 augusti och Barnens dag i Tivoliparken. Som vi misstänkt så var det inte så många i barn i vår önskade åldersgrupp. Det var många barn i förskoleåldern men ett par som med sina föräldrar stannade upp för att prata och prova på simulatorn.Göran röstades fram att vara lättast till sin längd så han fick stå på bordet och knyta snören att hänga upp våra modeller i.
Jarl "Jalle" Haglund på Länsförsäkringar hyllade artisterna i soundchecken.


Vi var klara med vår station i god tid innan dagens Barnens dag invigdes på scenen.

Polis, Brandkår, Zoo-folket med sniglar, kackelackor, spindlar och ormar, glassgubbarna, monstret och Andy från leklandet med flera var med på invigningen men vi saknade ju ett modellflygplan i gruppen.

Och så ropades alla barn fram till scenen - och det var många som kom och var beredda på godisregn - men först skulle det vara allsång och då var det ett gäng som väldigt snabbt pös iväg tillbaka till modellflygsimulatorn.
Den stora attraktionen i Länsförsäkringar tält var en teckningstävling där barnen skulle rita sitt bästa sommarminne. Vinnaren skulle få ett fint pris.

Ett par familjer stannade till och barnen fick prova på simulatorn. Det var tyvärr inte så många mammor och pappor som vågade prova på när det fanns publik.

Tack till alla som har hjälpt till och till Jessica och Packo på RC-maffian som lånade ut en RTF Christen Eagle som var med i vår utställning av olika modellflygplanstyper.
Onsdag den 10 augusti. Regn blåst och kallt, men så kommer det en stund med lite sol och mindre vind............

Det är tur att man har en ny groggveranda att mysa i när det är höstväder mitt i sommaren.Åke kom med sin alldeles nya Discovery med en helt ny STOR ASP 4-takt i nosen. Det är premiärflygturen.....

En långsam roll. INGEN KONTROLL - har batteriet släppt? -  för det är ingen som helst respons. Det var tur att det i alla fall blev lite bilder - de första och de sista på denna modellen?

Och så har vi ju tur att det är en glad och positiv pilot som inte bara deppar ner sig över det som oundvikligen hade kommit förr eller senare på ett plan som används flitigt.     Nu ser vi fram mot Discovery nummer 7.
Besök hos BUSKFLYGARNA i Nymölla på fredagskvällen.
Danne skolflyger och tränar landning vilket innebär att man kommer från solen om det är ostlig vind.
Då är det inte helt enkelt att bedöma höjden över buskarna.....
Leken heter "hitta planet i björken".


Räddningen blev stolpen till vindstruten - den var hög nog och styv så det räcker.

Sedan är det bara att träna vidare - med lite större marginaler.

 
Lite bilder från fienden från öst. Se upp här kommer den nya stealthbombaren.
Lördag morgon - är vädret så bra som utlovat för hangflyg?
Det är bara andra eller möjligen tredje möjliga tillfället i år som vinden ligger rimligt bra på Haväng.Efter ca 45 minuter på kanten så var vi redo för en tur till kaffe och korv på Ripa.
Tjurskallig - vem då?

Ripas korvgubbe och kaffeflickor för dagen har fullt upp med piloter och åskådare.

RC-Maffian servade också med olika attiraljer. Tyvärr så var strumporna slut när jag kom fram i kön.


Bättre utdelning hade Åke som nu verkar ha tröttnat på
Discovery efter ett halvt dussin uppslitna........

Ska det bli CUB-ar framöver?

"Du kör väl in på baksidan så att vi kan lasta av lite diskret"...

 
Lördag den 13 augusti. Andra världskriget besöker Ripa i form av EUROCUP deltävling.
Martin Elmberg berättade en del om AIRCOMBAT som är en sektion i SMFF. Det finns dessutom ACES som är ett internationellt nätverk för AIRCOMBAT. Martin är svensk coordinator vilket är benämningen för områdeschefen.

Då dagens tävling även är en deltävling i EUROCUP så hade vi även besök av Rainer som är tysk och internationell coordinator.
Två av våra tyska tävlande.En Latécoére 299 Fransk torpedbombare
Nagajima torped och störtbombare

Kan det vara en Mitsubishi J2M - nej
Det är förstås en Kawasaki KI 61 Hien som var den enda japanska fightern med radmotor - ursprungligen tysk BMW.
Il 2 Iljushin Shturmovik var ett sovjetiskt markattackplan

P47 Thunderbolt

THUN eller FAF C-3603             
Ett spanings-attackplan från Schweiz

Blohm & Voss BV 155 var ett höghöjds attackplan för att möta de stora amerikanska bombarna.

Den speciella kamouflagemålningen är kanske inte tidstypisk?

Typiskt för profilen är de utmärkande nacellerna i vingarna för infällbara landningsställ samt oljekylare i ena vingen och glykolkylare i andra.

Kolla längre ner på Anders bilder för att se hur hela planet ser ut.

Det finns en speciell klass för WW1 modeller.

Här är en tysk Sopwith Pup som klarat över 40 omgångar under ett drygt år.

Modellen är traditionellt uppbyggd och klädd med solatex som är vävliknande men kan målas och krymper med värme.Det krävs ett bra sekretariat för att hålla koll på resultaten.Här på plats i groggverandan med en fin kartong julsnapsar.
Det är inte bara i luften som de olika skvadronerna fajtas.
Lite bråk kan det även bli i depån - en uppochnedvänd skvadronflagga rättas till för att hålla skenet uppe.

Streamers - ett kapitel för sig. Den är 12 meter lång. Material är "skogs-sepentiner" som är rimligt starka men går av vid "hit" och bryts ner i naturen på ett par år.
För WW2 så delas streamern på mitten men för WW1 som är betydligt långsammare och motorsvagare så delas streamern i tre med hjälp av en enkel men finurlig rakbladsskärare.Sista änden av streamern får en markering så att man kan se om den är hel vid heatets slut vilket innebär extra pluspoäng
Det är tre nivåer på fältet. Längst bort från publiken ligger flyglinjen som man inte får komma hitom om man inte vill bli straffad.
Pilotlinje där man har sin utrustning.
Startlinje - här markerad med pinnar längst bak där piloterna och medhjälparna står när startsignalen går.
Därefter är det "Le Mans Start" - piloterna springer fram till sina plan och startar motorerna och kastar iväg planen - då startas den individuella tidtagningen. Här kan det vara en fördel att ha en elmotor så att man snabbt kommer iväg och tjänar en tidspoäng för var tredje sekund man är i luften.

Här görs det så klart man kan så att det bara är till att koppla på glöd och starta när signalen går.

De flesta har kommit iväg här.

Att fotografera en luftstrid är ingen enkel sak för fotograf eller kamera.... Det går undan riktigt bra i svängarna.
Är man i närheten av fighten är det förstås hjälmtvång.Åskådare fanns i alla olika åldersgrupper och det var förstås olika intressant om man hellre vill leka i sandhögen som var förbjudet område.

Vad kostar kalaset?
Martin som svarade på frågor om Combat tog själv upp den intressanta aspekten. Det är ju ganska lätt att inse att det blir en hel del sammanstötningar när det är 7 plan som svärmar som ilskna getingar i luften.
Det är inte alls dyrt - planen är oftast byggda av cellplast och klädda med brunpapper så den delen kostar inte mer än ett par tior per plan. Motor är standard på mellan 600 och 1200 kronor beroende på hur stor modell man har och vilken kvalitet man vill ha på motorn. Radio och elektronik tillsammans med motor är sådant som man flyttar över mellan planen efterhand som man kraschat så illa att det inte räcker med lim.
Något som däremot kostar så fort man blir aktiv och ska tävla är förstås tid och resor. Det är nog en fördel, eller till och med en förutsättning, att man har en familj som till viss del accepterar intresset. Detta är ju en sak som gäller i stort sett alla tävlingsformer från tennis till fotboll.

En annan information som Martin berättade var lite historia.
Vi har tydligen haft aktiva duktiga Combatpiloter på Ripa förr i tiden.
Först SM i AIRCOMBAT var på Ripafältet 1992
Första EM i AIRCOMBAT var på Ripafältet 1999
Följande bilder kommer från Anders Oscarsson med proffsgrejor.Ett av de få planen som har en fighter som förebild. De flesta tävlande modellerna har numera bombplan eller spaningsplan som förebilder för att få lite större plan med snällare egenskaper.
En tysk japan nerskjuten - men lika glad för det........
Men gladast var förstås han som prejade Rainer och kunde fortsätta flyga tävlingen ut.

Klicka på bilden för att se bild på störtande planet.


Lite action - klicka på bilden för att få den i högupplösning.


Lite bilder på WW1-planen.Denna PUP-en som flygs av Rainer Handt har redan presenterats lite högre upp


En Aviatic D.1 Berg som flygs av Samuel Olofsson som ses på bilden lite längre ner med sin Salamander som han flög på söndagförmiddagen.

Planet är egentligen från Österrike-UngernDetta är en Fokker D VII som flygs av Fredrik Lanz

Röde Baronen - Manfred Von Richthofen som är mest känd för att flyga Focker DRI - trippeldäckaren var med och utvecklade detta planet men fick aldrig flyga det i strid då han omkom i apil 1918

 
Söndag förmiddag och fint sommarväder.
En tysk fighter som inte var så vanlig. Just detta exemplaret är testat i Allt om Hobby av Krispin. Salamander eller Volksjäger.
Såld på något meeting för "ett par hundra". Fläkten kräver lång startsträcka och bra fart men planet flyger väldigt fint med rätt pilot. 

Möjliga nackdelar: Svår att kasta på grund av nedmomentet från fläkten som sitter högt på ryggen. Kanske lite dålig kylning av batteri och fartreglage som sitter inne i kroppen. Flygtid 6 minuter med ett 2400 mAh 3 cell batteri är inte dåligt alls.


Ett lagningsobjekt från gårdagens tävlingar
Det ser ut som att en enkel limning ska räcka.

Här demonstrerades en smart sak för "ombordglöd":
En cell Lipo i serie med ett extra glödstift och en microbrytare.
Microbrytaren sluts när man greppar planet och håller glöd tills man släpper iväg planet. Glödstiftet som sitter med krympslang i serie indikerar med glöd att slingan är OK samt att det är kräm. 2 sekunder tar det att starta vilket ger någon extra tidspoäng jämfört med andra lösningar..

Och så att tack till combatpiloterna för donationen av lite streamers så att vi kan träna mera realistiskt med våra FUNBAT som vi hoppas att det kommer att byggas många av snart i klubben.
KAJ var också nöjd med vädret som inbjöd till CUB-flygning. 240 cm spännvidd och en ASP 120 4-takt med ombordglöd.

Snygg demonstration av start utan extra sladdar och elmotorer.

Ordentlig förberedelse innan start så att man inte blir överskad av en motor som stannar när man inte vill det.
Första startenRak förbiflygning så att det kan bli en rimligt skarp bild.
SISTA landningen efter en start där planet möjligen råkade ut för en luftvirvel. Även om det var relativt lugnt så kom det riktiga vindstötar och det gick inte att påvisa något elektrisk eller mekanisk fel efteråt.Från grannklubben Snobben kom Steffen och visade upp snygg och behärskad konstflygning med en maskin som går riktigt trevligt.

 
SKOLSTARTSVECKA - nu ska det fina vädret komma ;-)
Tisdag - lite städning av röda serpentiner på granntomten
Onsdag - Ripakväll men inga inskickade foton.
Torsdag kväll - riktigt varmt och fint och ingen vind.


Blandat flyg i Färlöv till ackompanjemang av en balbindare på fältet intill.

9 meter i sekunden med 18 meter i byarna som helgväder. Kaj skickar ett par bilder.
CUBEN är rensad och klar för reparation. Ett mycket gammalt råd är ju att ta tillvara varenda sticka, och det är av två skäl.
Det är alltid lättare att återuppbygga om man har allting att sätta ihop så att man har mallar om man vill byta ut något.
Två är förstås att man inte ska skräpa ner i naturen med något som möjligen kan skada något djur eller vara till fara. Även en krossad vindruta kan bli en lins och tända en eld.Kvar i kameran sedan i vintras var lite bilder på "simulanter".
En bild är från Degebergahallen och den andra är från sportlovet i Kristianstads idrottshall.
 
En fantastisk söndag med helt vindstilla morgon men lagom vindar på ca 4-5 m/s fram på dagen.

Dagens gulligaste!Här gäller det att vara riktigt upp-pumpad.
En warbird ska naturligtvis ha infällbara ställ och luftdrivna är nog en standard på lite större grejor.Snygg start och upp med ställen innan första svängen.


Kaj kör med en annan typ av start med sin "Eindecker".
Här fins det motorkraft för en brant stigning efter någon meters rullsträcka.

En vass liten sak med över 3 tusen i KV och många celler i batteriet


Det planet är väl inte större än att junior kan få flyga det?
Quad har hamnat även hos Anders - är det en present från Lisa? Efter en stunds fin demonstration så lossnade en av de 4 propellrarna så nu vet vi ungefär hur snabbt man kan rolla med en sådan skapelse. Det var fantastiskt lite skador - lite lim och en ny propeller så är det full fart igen.

Även grabbarna Skovbye verkar ha råkat hamna i "sprit-träsket". En ringad JBA står för förbrukningen och vill gärna ha en snaps för att gå igång. Det var premiärflygning för dessa nya ägare till Calmaton och motorn hade bara fått gå ett par tankar så den kommer bara att bli bättre med tiden.

Mogens tog den första starten och trimmade in radion sedan var det bara att flyga för Louie och Nilas som startade och landade helt utan problem.

Snart är det innesäsong och då blir det nog fotboll som gäller.
Mats hade med sig mall för att tillverka i depron......................

Borttappat :
En blåeloxerad spinner/propnut någonstans över fältet.

/Patrik

Rapport från Flygdag i Älmhult. Åke och Kaj Krut åkte norrut till minst lika fint väder som vi hade i Ripa i dag.

Även lite större skala förekommer i Älmhult.

Alla möjliga modeller från enkla Stick till Jet.


En dålig grön flygare. Har inte pluggat aerodynamik.....

Skåne var representerat även från Helsingborg.Älmhultsklubben har en fin bygglokal på fältet.

Här finns plats för både gammal och ung bland stickor och modeller.
Skickar några bilder på en liten gosse (barnbarnet) Karl 2,5 år som har ett brinnande intresse för flygplan, kolla blicken. Modellen är en Bristol Scout inomhus modell, men går utmärkt att flyga stilla kvällar. Har en filmsekvens från detta tillfälle med modellen snurrande runt, men är väldigt stor 99Mb i VLC format. Hälsningar Uffe


Då väntar vi bara på att filmen ska laddas upp på tuben så att alla kan få titta.

 

Onsdag den 24 augusti. En helmulen och ganska mörk kväll, men i stort sett vindstilla och varm så det var perfekt flygväder för juniorer och mygg. Skovbyegrabbarna verkar ha pensionerat sin gummianka och flyger nu 40-trainern intensivt så fort pappa Göran hinner tanka upp och starta.

Våra nya Tollarpsjuniorer är redan duktiga och kan säkert klara en egen nybörjarkärra när som helst. Intensiv simulatorträning ger resultat!

Martin röker pipa - så det konkurrerar med gråvädret - en Rossipipa är det som ryker rejält trots att det har skruvats in mycket på tomgångsnålen under kvällen. Det var många som höll för öronen. Med el så är det mycket mera flygning jämfört med justering. 
Extremväder utlovas 18 grader på natten och 24 grader varmt till helgen med varmluft från nordafrika.

Torsdag kväll med väder som onsdagen. En "Cederholmare"  av 7 olika enligt uppgift. Detta är minstingen - 25an, fast med en Enya av lite större modell av samma årgång som modellen. Det var kraft nog till att hovra fast låga passager över fältet på rygg är nog mera imponerande. Modellen blev ännu gulare med rätt glasögon.
SM för gamlingar i Rinkaby.


Lördagen den 27 augusti. Det är underhåll för husvagnsfolket som utnyttjar klubbstugan med disk och toaletter.
Uppe vid flygfältet ligger Martin och Leo "motordoktorn" och justerar den nyrenoverade 120-an.
Söndagsflygning den 28e - bilder inskickade av Åke J.
Månadens sista dag - onsdagsflyg med vacker regnbåge. Foto av Mats Erlandsson.


Det var en del skolflygning som vanligt, både "gummiankan" och Matforsaren fick luftas tills batterierna var förbrukade.Det går lika bra att flyga med enkla depronmodeller som lite dyrare sportmodeller eller till och med IMAC-plan med bensinmotorer på flera hästkrafter.