Direkt till 5 9 12 15 19 22 26 29

Först ut i slaktmånaden är förstås Mats som nöjer sig med Matforsaren som man kan flyga nära sig.
Han påstår att Matforsaren inte har så mycket roderverkan i medvinden...

FUNBAT flyger lika bra i medvind fast det ser ut att gå snabbare när man jämför med marken.Arvid tycker att det är kul - "vem som helst kan ju flyga en sån här"...

Lite senare efter lunch så var det dags igen...

En riktigt fin sommardag. Man blev svett utan att ha höstkläder.
Eller som ägaren till denna snygga Alfamodelle uttryckte det : "sommarens bästa dag, något att ta med sig i minnet under nästa vinter".
I dag fyller Nilas 13 - GRATTIS säger Mogens och bjuder på årets IMAC-program så att Nilas har något att bita i när han flyger Calmaton.Nilas tyckte att även gubben skulle få flyga lite.
Min första start sa Göran och log som vanligt med hela ansiktet.

Det är fantastiskt fina frigolitklumpar Kineserna lyckas trycka fram. Men när ska de börja med trådlöst? det var ett rejätl skatbo med sladdar från vingarna. Fyra roder, 2 infällbara ställ och ett gäng lampor som ska försörjas med kraft och styrning.


Mogens warbird var inte av skumplast.

Och så lite elektriskt cubaflyg med en fin H9-kärra.
Söndag den andre oktober. Det var max 50 meters sikt fram mot eftermiddagen.

Vi var inbjudna att flyga Funbat i Nymölla men vi blev ensamma på fältet på grund av sjukdom. De som flög från Nymölla var i Ripa i stället med skolflyggrejorna.

Åke som är van att flyga nära testade "molnbasen" med Discoveryn.

Den och Snobbens EasyStar kämpade ensamma om luftherraväldet.
Onsdag den 5 oktober - premiär för säsongens inneflyg. 10 piloter turades om på premiärkvällen


Dick var först upp i luften på premiärkvällen

Alkestrand gjorde flest väggpoäng denna kväll.   
Hepp hepp, se upp. Urskoj hobby, och tiden går fort när man har roligt. Bilder och bildtexter Mats E.

Jeff, Bengt, och undertecknad flög i det gudomliga vädret på Ripa före lunch i dag söndag. Mvh Mats
Inskickade bilder den 9 oktober.
 
Onsdagsflyg i Degeberga den 12 oktober. Flitigaste bröderna i vinter kanske?

Och farsan har byggt en liten "gubb-cubb" ser det ut som.Någon känner ett behov av "traineröron"
 i början av innesäsongen


 Martin tycker att det är mjukt att landa i nätet.


Kaj är som vanligt fullt koncentrerad.

 
Lördagen den 15 oktober. Det har varit rejält med frost i natt så det var en hel del att fixa i trädgården för de som har kvar blomrötter som ska lagras i källaren under vintern. Solen strålade fint hela dagen så det behövdes inte ens jacka mitt på dagen mellan 12 och 14. 7 plan på bilden och mera var på plats. Mats förklarar något för den som eventuellt skulle lyssna..

Grisapiloten verkar vara från 50-talet och vi diskuterade om det var konsistensfett eller brylcreme i håret men Kaj sa att det även kunde vara colgate. Spana in det perfekta motorrummet med passning till nålen och skoningen till vindrutan - MVG+.Förra årets Astrohog med huvudställ har i år fått konkurrens av en ännu vackrare med nosställ.Mats Pawnee är imponerande i luften men det är på millimetern om motorn ska gå bra - gå ut och in får i alla fall piloten göra ett antal varv innan allt stämmer.


Åke hade med sig sin nya CUB.

Det var lite smått att justera och testas - sedan kanske möjligen skulle det taxas lite för att känna på den - men absolut ingen busflygning på länge med detta planet.Det är väl ändå ingen som tror på det om vädret är fint och alla andra flyger?
Detta är planets första lufttur  efter knappt några meters taxning.

Det var många kameror uppe för att föreviga premiärturen.
Mats och Kaj gömmer sig i depån men Åke ser helnöjd ut.En lyckad landning efter många lågsniffare, looping, och en hel del andra manövrer för att testa planets egenskaper som enligt Åke "är helt okritiska".

Ytterligare en tur blev det för att få bilder med Åkes kamera. Då testades även den obligatoriska "dead stick-landningen".Det var förstås elflygare i farten också - minimal tid för mek och inställningar men mycket flygtid om man vill göra annat än att vara social.

Luften sliter hårt på Pers frigolitbit - gångjärnen är redan uppslitna - bara att byta.

Onsdag den 19
Lördag med solsken men aningen kallt i vinden. Det blev ett par rundor och så lite prat med Segelflygar-Lennart som nu efter säsongen hade ett reservplan som han trimmade.


 
Årets resultat blev 1:a på SM, 2:a på NM efter en norsk kompis och 4:a på EM en poäng efter 3:e platsen.

Har man päls så behöver man inte frysa......
Eller så kan man springa för att hålla värmen men då blir ju även husse trött.....
Söndag solen skiner och vinden viner. Bara de riktiga entusiasterna är på fältet och flyger.

Justeringar behövs i kylan. Ett par snäpp öppnas på nålen för att motorn ska gå bra även på fullgas. Nosstället på en trainer behöver ofta justeras på flera sätt.
Det blev några hämtningar efter försök att göra tax-vändning i medvinden - resultatet är välkänt - över på ena vingen och proppen i marken så att det blir motorstopp.....

Det ör bara att bita i äpplet och spatsera ända ut så att planet kan placeras med nosen mot vinden.

Och så den sista justeringen av nålen.


Och det är dit jag ska sikta i starten - rakt mot solen och vinden.Bara man kommer upp så är det enkelt att flyga. Vänd bort från solen så att man har den i ryggen när man flyger.
Inne i stugan är det nu 30 grader varm och Otis hjälper till att fylla i loggboken. Man vill ju inte bli kallad "svartflygare" som kajorna som syns på ett par av bilderna.
 


Bredvid oss var det fyra traktorer med plockfolk. Det är väl årets sista skörd av sallad.


Ett par av mina trogna leksaker som var i luften. I dag fick FUNBAT stanna hemma men den flög i går.

Åke är på dragspelsstämma men skickar en bild på sin nya sängkamrat. En Comper Swift från England

En skalakärra modell Ä som kommer söderifrån och som aldrig lär ha varit i luften. Mera uppgifter kommer säkert.

Sten von Richthofen skickar en bild på sin Fokker D VII som är klar för provflygning.

Men visst är det samma som var med på fältet den 21 september - fast då var den kanske inte helt klar?
Onsdagsflyg. Här kommer några bilder från kvällen. Kvällens bästa stod Louie för när han premiärflög fotbollen. Bollen var baktung och steg rakt upp för att gå över på rygg och ner i en typ av fyrkantsloop, på fotbollsspråk blir det nog en Bicicletas-loop.  Mvh Mats

Juniorer - en som just fyllt 13 och en som fyllt 100-13

 Och så förstås lite gubbar i styrelsen.

 

Dom kraftiga vindarna har lagt sig så det var ett par friherrar som var på Ripa under torsdagen för att lufta sina ädelstenar.

Åke var en av dom.

Nu är det inte så mycket lastbilskörning så planen ska fixas. Efter ett kvällsbesök i Valje hos Jessica så var det annat som skulle testas. Det blir väl snyggt med en blå OS i stället för en seg 4-taktare. Åke gillar skalakärror.

Lördag den 29 oktober - man får ta vara på den flygbara tid det finns denna årstiden.
Nu är det en hel vecka med ledighet! Pärelov, Skurlov, Höstlov, Novemberlov eller Halloweenlov - kalla det vad man vill.

Dessa 4 plan var det som fick följa med till fältet i dag. CUBen är Hugos fösta plan. Nu är den lättat minst 100 gram från originalets 500 gram flygvikt. En mycket lättare motor i nosen har betytt att nosen har fått förlängas en aning och så har det skurits ut lätthål á lá "bushplane" i bakdelen.Det hänt lite sedan planet var nytt.Åke har oxå en CUB och han ska ju helst vara värst ;-)
Men när han sa att han skulle flyga sakta så att vi kunde få båda planen på samma bild så tog det knappt en halv sekund innan han passerat i så hög fart att det inte blev någon bild.

Frågan kom upp vad Hog verkligen betyder på svenska..
A domesticated swine weighing 120 lb. (54 kg) or more, raised for market. A selfish, gluttonous, or filthy person. A large motorcycle. Det var en hel del flera förklaringar att välja på men gris är väl något man kan acceptera..

Man kan väl säga att vingen var nergrisad av det blöta underlaget...Mats flyger gummianka men tankarna är nog på en metanoltrainer.


Åkes nya bidrag till DOGFIGHT-gänget.

 
Söndag - ostadigt väder men en tur till fältet är ju alltid trevligt.
Åke fortsätter med testarna av sin Comper Swift som nu går som den Racer som sig bör med en 11*8 i nosen.Kaj hade inget plan med sig - han hade skyllt på att han skulle testa GPS:en för att få ta sig en tur till fältet.

Nu är det inte så säkert att få slippa flyga i alla fall. Här kör han en runda med "lånade fjädrar".

På grund av dålig väderprognos så var det bara två plan med i bilen på förmiddagen.

FUNBAT fungerar bra som "hare" när hunden ska motioneras.

Thrushen är inte helt klar men skulle taxas för att kolla om kraften är tillräcklig med så mycket som stör luftströmmen i nosen.

Resultat blev inte så lyckat. Planet lyfte men gick i vänstersväng trots fullt högerroder. Kraften var precis tillräcklig för att lyfta men inte som önskat.

Nu blir det till att fixa lite högerriktning på motorn och sätta på en tum större propeller till nästa gång.

Owe C i Asarum skickar ett par bilder innan han åker till Ryd för inneflyg.
Här kommer några bilder på min senaste #122 Star EPP (RC-Flight) och #121 Guppy som fått modifierad kropp (5x5 balsastav) F.n. styrs den endast med sidoroder, (servo Assan 1,7g med kontakt JST 3g) totalvikt med lipo 250mAh 2S 11g och Orange (avklädd 4g) samt ESC 6A och motor 5g stannar på 48g.Guppin skall bantas med 2g motor, AR Rx ESC 3A och 1S lipo på 100mAh, borde komma under 40g.