Direkt till 7  14 21 24 31

December och ledig fredag. Det blev tyvärr ingen flygning på grund av nedfallande fukt i stort sett hela dagen. I stället blev det en rundtur i Skåne. På Väla hittade jag en ny RC-butik som bland annat för Robbe och Grauphner. Priserna var nog i häftigaste laget för dagens marknad tycker jag. En lite snyggare version av Multiplex EasyStar kostade 2800 utan sändare om jag minns rätt. En trainer i 25-storlek jämförde jag med Mpx Mentor som ju är mera 40-60 storlek men som jag ser det betydligt billigare. Nu är Grauphners modeller snygga och med hög kvalitet samt så färdiga att det bara är att binda till sin HOTT-kompatibla sändare så det kan tänkas att jag är lite för kritisk och inte kollade riktigt vad man egentligen fick för pengarna. Lite besviken var jag dessutom eftersom att jag missade demonstrationen av quadcoptern för dryga 3000 som man styr med sin ipod/ipad/iphone. Det skulle vara riktigt trevligt att få "prova på". Nästa besvikelse var att Skånehobby inte hade färdiga framkantprofiler med storlek 20*25 mm till mitt vinterprojekt. Och inga bilder från i dag trots att kameran följde med i bilen. Trots det så har det varit en bra dag.
Månadens första bild kommer från Nilas - SNART KLAR FUNBAT!

Tätt följd av : Hej,
Hellcat, OS 90 2-takt från slutet på 80-talet, ombordglöd, infällbara ställ o flaps.
Kaj

Startflaps nere - lampan indikerar att tändningen är till - bara att flippa proppen.

Piloten klar - men saknas det inte ett blad i propellern? Och så ska väl propellerspetsarna vara gula....

Kanske lite dekaler, ett par vingtankar och beväpning. Sedan så får vi bygga ett hangardäck så att det blir något autentiskt att starta och landa på. - Full fart i maskinen och styr mot vinden!

Söndag och ett välkommet solsken över nejden. Full fart mot Ripa med en lämplig modell.
På fältet jobbar "vädergudarna" för fullt med sin station. Nederbördsmätaren har nog sett sina bästa dagar men det är nog lika enkelt att titta på färgen på gräset om man vill ha reda på om det har regnat mycket. 


I Degeberga är det julmarknad och då får man så klart ställa upp med lite PR för sporten.
 

Onsdagsflyg i Degeberga.
Onsdag igen - nu den 14 december och snart jullov.

Här var det skalaflyg med Parkzone Piper CUB.

Ännu mera Parkzone - en EMBER II


Lite BLADE-flyg från Österlen
Och familjen Skovbye -Persson blir mera och mera rutinerade.
Lite bilder från julavslutning på inneflyget i Degeberga.


Ettettett tvåtvåtvå - det är dagens datum för torsdagsflyg - efter en blåsig höst så har vi haft ett par dagar med nästan vindstilla.
Åke har gått från att vara kanonfotograf med stora fina bilder till att bli en kulsprutefotograf som tar massor av bilder i sekunden. Det är så att man nästa tar beteckning när man hör smattrandet bak ryggen. Precisionen är knappt jämförbar med en K-pist - från höften. Och så en bild från gräsmattan där pyttorna blommar.
God Jul önskar Ripas trogna flygare.
Åke har skickat en gran. Owe och Harriet i Asarum har skickat ett fint julkort.
Mats skickar en lussejulhälsning från Malmö
 
Som vanligt var det några överentusiastiska flygare som smet från familjeplikterna en timme på julaftons förmiddag.

Juligast var som väntat bocken Åke som flög sin pensionsfärdiga "disko".

Men det fanns förstås andra som också trotsade regnet för den goda sakens skull - en pinne i loggboken.


Och dagens fotograf är .....  Lite mera till höger...


Som vanligt bjöds det på glödd och pepparkakor.
Tyvärr innehöll glöggen inte något anti-immedel så glasögon och kamera blev omedelbart immiga i den goda värmen i fältstugan.

Ett riktigt hundväder - Simon försöker tugga loss Mandy så att hon kan gå och tigga pepparkaka.
NYÅRSAFTON 2011!
Gott Slut och ett Gott Nytt År!
Det är inte helt lätt att få den billiga kameran att snabbt fokusera men vi får hoppas att någon annan fotograf vill skicka en bättre bild till patrik@ripamfk.com . Det blev precis som för ett år sedan en strålande fin kall och solig nyårsafton med Kristianstad Modellflygklubb i Färlöv. På bilden rakt under krevaden finns faktiskt en Amerikansk Spectra motorseglare som syns bättre på nästa bild när den kommer in för landning.

Men först ut i dag var nog Åke som först var på Ripa sen i god tid ute i Färlöv.
Av årets 365 dagar är det vindstilla på Ripa nyårsafton
Mats W hade lite strul med ett servo som hade frusit fast men som mjuknade upp efter viss övertalning - oljebyte rekommenderas.

Mats har gummiankan som favorit när det ska flygas nyårsuppvisning för i år behövdes det inga skidor.

El är en bra uppfinning och frigolitplanet tar bara några sekunder att starta och sedan packa tillbaka i bilen efter flygning.
Mats som är en av klubbens två skalaproffs har skaffat en liten Flair Pup som "parkflyer" att leka med hemma i trädgården. Skapelsen väger ca 3,6 kg och har en elmotor motsvarande .46-storlek med 3 Ah 4 cells batteri som ger ca 12 minuters avslappnad flygning på knappt 70% av batteriets kapacitet. 
I dag är det inte självklart att metanol är billigast i den storleksklassen. För runt en tusenlapp kan man plocka ihop ett ekonomi-paket med motor, fartreglage och två batterier från Kina. Ska man tävla så har man nog mera krav på allting så då kan man lätt hamna på mycket högre pris men det gäller förstås även om man kör bränslamotorer.


Traditionen bjuder även att man grillar medhavd mat på klubb-grillen som man även kan använda för att värma händerna efter en flygtur.