Direkt till 7 11 15 18 22 25 30

Ett helt nytt och tomt år som började med en mulen regnig dag som man måste vara "entusiast" för att flyga på.
Missade du Nyårsafton så titta på förra månadens sista dag.

EMIL! kom några dagar efter Dagmar. Soptunnor på vift, avbrutna trädkronor längs vägen och det värsta av allt - ett gäng strömavbrott precis när man håller på att såga kroppsspant till RC Viking.
Det har inte varit så mycket extra ledigt under jul-nyår men med sparade semesterdagar att ta ut så har det blivit mera bygge än flygning. Julafton var det lite flyg - med betoning på LITE i regnet. Nyårsafton var helt underbar med flyg, solsken, minusgrader och trevliga människor.
Mellan dessa stunder har det skurits spryglar och lister varvat med hyvling och slipning av vingframkanter och öron.

Här syns hur långt det har gått med RC-Viking. Ett krångligt parti verkar vara vingens mittdel med mycket solida balsabitar och en del plankning. Modellen ska förses med elmotor så att man lätt kan ta en tur utan allt för mycket besvär. Det ska skäras ut skevroder ur vingens bakkant. Originalet var till en-kanalig Tele-pilot som jag haft en gång i tiden men som nog inte finns längre. Här ska det förhoppningsvis flygas i stället så det blir vanlig modern 2,4.

Falcon 56 har det jobbats med parallellt. Här har det inte börjats alls på kroppen men här är vingen "nästan träklar". Även här ska det bli skevroder och mindre V-form än originalets. Här finns det planer för en gammal Enya glödstiftsmotor.
Lördag efter en 13-ledig fredag. Det har ju inte varit så trevlig väder men i dag var det fullt flygbart för vissa.

Det är ju ett par slitna välkända profiler som knappast behöver någon presentation.
Och piloterna känns också igen.


 

Men är det ett nytt elplan Lars har fått i julklapp?
Britten Norman är ju ett rejält plan för tuffa dagar.Den här bilden är så häftig med teleobjektivets svagare styrka i kanterna så att det ser ut som att bilden är inramad.

Onsdag den 11 januari. Gubbar som mekar --

och juniorer som flyger..

Göran verkar ha fått dubbla propellrar på smilet - eller är det skuggan.

Magnus ser glad ut - är det tomten eller är det Hanna som har blivit helt Crazy Sukhoj.


Är det Magnus eller Kaj som inte lämnar företräde?Skickar bild på mitt senaste bygge #125 PROGRESS en "lättviktare" på 156gram med 250 mAh lipo. Kärran hamnade på 91gram utan maskin & el. Rena viktväktarbygget, men om allt går bra så flyger den i ultrarapid. Fick låna mallar av Dackeflyers.  Mvh Owe
Nordliga kalla vindar och vattnet från Bottenviken och Östersjön drar sig söderut så att vattenståndet är en bra bit över det normala.
Ripa ligger bra till så när bara vinden mojnar något mera så blir det en tur om solen fortfarande är lika strålande som de senaste dagarna.
Det blir några timmar bygge varje dag när tillfälle ges. Höjd och sidservo för pull-pull har fått sina platser i Vikingen. Överbyggnaden till hytten formas och förstärks.

Falconvingarna har ju vingbalkar som träs i spryglarna - nu har spryglarna limmats mot balkarna. Utspätt vitlim och en sticka att stryka på limmet med. Det är många kanter. varje genomgång har ju 4 kanter på varje sida av sprygeln - det blir totalt 448 kanter som ska limmas.

 

En som inte räds nordanvinden är Otis. Louie är framme med mobilen och MMS-bombar.

Söndag den 15 januari. En flygbar förmiddag mellan hårda vindar och utlovad snö i eftermiddag. Åke mekar efter en lagning på Discon.Tomgången är för hög så enda sättet att stoppa motorn är att ge lite dyk när man rullar på gräset. Åke är ju en klippare så det här är en variant.4 minus visade termometern när vi kom - Mats var lite senare så då var det redan "sommarvärme" tyckte han utan mössa och vantar.

Det finns ju en baksida på allt - även modellflyget--En runda runt fältet - det finns alltid något gammalt skräp att plocka upp.

Onsdagsflyg i Degeberga.

Martin räcker lång näsa åt Magnus som han har golvat.


Det var två nya juniorer på plats, + att Milton också börjat flyga, så jag skolflög mest hela tiden, därav lite foto.


Sportlovet är bokat och även bygglokal i Tingshuset med början redan nu på måndag klockan 18.30.

 
Söndag och solsken, inga vindar och flyg på Ripa.
Åke var som vanligt ute för att bättre på statistiken.
I dag var det bara två flygplan. Är det mindre plats i den nya herrgårdsvagnen än i den gamla 940 som oftast hade minst tre plan förutom hund och en nästan komplett verkstadsutrusning i kofferten?

Lars T har snickrat en tremotorig skapelse i depron.
Han visade att man kan simulera träff i mittenmotorn som rök kraftigt när den kopplades in.
Det är många sladdar men de kan bara kopplas på ett sätt för att det ska bli rätt ;-)

 

Planet flög väldigt fint med bara två motorer.


Lars har insett att det är roligare att flyga än att meka motorer i kylan. Bränslemotorerna har hamnat "under en presenning i hörnan av garaget" sa han. Här är en konverterad V-Mar Easy3D som är gjord för .46 2t men jag har för mig att det satt en aningen större 4t i den i somras?

Exakt en månad efter julafton kommer det ett par bilder från en skum DC3/C47 i Svalekroken. Sten får snickra lite skidor för nu verkar vintern vara på inkommande.

Onsdag den 25 januari. Det var högt tryck i hallen i kväll. Stundtals 5 - 6 modeller i luften samtidigt.

Glada skratt och goa Smileys i kväll

Gubbkö vid simulatorn

Gubbar som flyger Cubbar

Nilas flyger Smiley

Kö till skolflyget, men Noa är ny entusiast och får flyga först
Pappa Göran med sönerna Nilas, Milton och Louie


2x Smiley 
Sten har monterat sin plast-DC3.

Och så har det kommit hem en pytteliten Stik från HK.


Den finns även som laserskuret pinnabygge.
Nästan i slutet av månaden skickar Uffe en bild på sin radiostörda katt som hamnat i klistret.
Nu har byggverksamheten kommit igång i Degeberga Tingshus.
Göran håller ordning med hjälp av Mats och Kaj som mentorer.

FUNBAT i depron och en sak i balsa.

Nilas är kvällens konditor och har med sig kladdkaka och vispgrädde. Kaffe till gubbarna och läsk till de yngre som inte behöver något tyngre att droga sig med. På hörnan ligger en mygga som säkert ska flygas med till sportlovet.