Direkt till 4 7 11 12 14 18 21 23 25 26 28

Tycker inte Åke det är roligt att flyga längre, eller varför denna sura min?  -:(En riktigt fin lördag med solsken och en slak vindstrut.
190 gram FUNBAT jagar sina egna streamers i brist på combattanter.

 

Söndag den 4 mars.

Blåbärssoppa eller Pirog?
Eller kanske Wasaloppet eller "Putinvalet".

En cubgube berättade att vindstruten var alldeles slak i går och att Mats tog ner den och stärkte den ...

I dag var det styv strut som gällde på staken.

  

Kvällens historia om när Owe började modellflyga. Ser du ritningen? Det var min första modell som jag byggde 1942. Det är en finsk modell ESA som ett finskt sommarbarn fick tillsänt från sin mor. Även jag fick ett så att vi hade likadana plan att flyga med.
Onsdagsflyg den 7 mars. Minusgrader men snart kommer värmen!

Så stor är skillnaden om man har ett plan att flyga med eller inte.......

Lagningar blir det ser det ut som - den som inget CA har får bara titta på.Allt från "dubbeldäckare" till "jet" trängdes med fotbollsfantasterna.

De lätta kärrorna är uppstyvade med tunna kolfiberpinnar åt alla håll.
Söndag den 11 mars. Att våren är på väg trots ett antal kalla dagar och ännu kallare nätter kan man säkert inse. Krokusarna blommar fint och snödropparna var ståtat med blommor flera veckor. Ett ännu säkrare vårtecken är kanske alla polska bilar med grönsaksarbetare som nu syns på många håll.Tre Tranor kom på låg höjd över fältet från Pulken snett åt nordväst - tyvärr så hann inte kameran upp i tid för att få en bra bild.

Mogens var lite lättare att få still till en bild. En lossad skruv med bricka till motorfästet skapade ett par timmars mekande men det är en stor del av nöjet för de som gillar det.

Kaj var lite latare och hade med sig en eldriven skummodell.

Vi var förstås ännu flera som var ute och luftade oss, plan och hundar på fältet.


Varför kommer man att tänka på Carlsson på taket. En lagom tjock genomklok man i sina bästa år - nu med en flygande kompis i form av Superman efter ritning i FMT
Detta är Owes 128-e RC-modell.

 
Måndagsbygge i Degeberga.

Östling har fått en besökare.
Tidigare har det flugits hans Flying Smile men nu är det lite vassare flax - X-202 som "har drag av" en Miles.
Det är Nilas som tror att innesäsongen är lång än.


Göran och Louie renoverar en gammal donerad Mach 1 som de monterar en ny fin OS i.

Kaj studerar en gammal Bücker Jungmeister som han klätt av gammalt siden från. Jungmeistern som kom runt 1930 var ett populärt konstflygningsplan och vann många priser i aerobatik under flera år. Det var även ett avancerat militärt övningsplan.
Intressant är kanske att konstruktören till föregångaren som heter Jungman var en svensk ingenjör, Anders Johan Andersson som åkte till tyskland tillsammans med Carl Clemens Bücker efter att det svenska bolaget Svenska Aero gått i konkurs.

Kan man hoppas på att Kaj åter klär planet i siden som det bör vara?
Onsdag igen. Nu har pensionärerna vaknat och fältet har varit fullt av gubbar med flygplan - men inga bilder.
På kvällen samlas de som jobbar och går i skolan.
Ett par veckor till inne sedan är det Ripa som gäller för alla.
Söndag den 18 mars - en grå dag fast det var torrt i luften. Enda störningen var ett gäng trumpetare som cirklade över fältet.


Det var bokat ett möte för att dra upp riktlinjer inför sommarens tävlingar. En som vet hur ett möte går till är Kaj som fixade kaffe och goda bullar.

Det beslutades preliminärt om två typer av tävlingar.

- Precisionslandning där man bör ha ett lite rejälare plan som startar och landar på hjulställ med motorn igång.

- Bombfällning (av golfboll) i cirkel där inga restriktioner gäller för flygplanet som exempelvis kan vara innedepronplan, nybörjarmotorseglare, avancerade 3-D-plan eller skalaplan.

- Primär ska ske med precisionslandningstävling onsdagen den 30 maj kl 17 på Ripa.

Innan dessa uppgifterna ens är publicerade så kommer Uffe med lite bilder :

Även om jag inte har varit så mycke ute på Ripa under rådande hundväder, så har byggaktiviteten varit något större. Här några bilder.
 
01. vad kan det här vara för flygetyg?
02. oj då vad hände här?
03. avslöjad? jo men vist är det en B-52, inte helt färdig men.....
 
Kan ju vara något för kommande övningar.
 
Hälsningar
 
Uffe

 

Onsdagsflyg den 21 mars.

Slut för i dag - Tack för i dag
Fredag med ett underbart vårväder. 8 piloter som vet hur man planerar sin tid var ute på fältet men det blev nog inte så många LOK-poäng ;-)

En ny skapelse från doktor Åkenstein. Är det stödhjul för nybörjare?


Kaninerna har nog inte varit riktigt lika elaka i vinter när vi har salladsstaket åt ena hållet. Det är inte omöjligt att det kan bli även mot krossbanan.

Dagens bilder är inskickade av dagens junior och iphonesurfare Per Bransen.


 
Även lördagen var helt underbar - även om man körde med krattan.. Dagens bilder kommer från Åke Junander.


Dagens anti-junior STEN snart en dubbel-8   -   med en "CUB" som inte är pippi-gul..
Åke skickar en bild - VAD ÄR DETTA?

[2012-03-24 19:15:06] Ripa Mats Erlandsson: Jag tror mig ha rätt svar på frågan, det är ett Suddgummi, jag bad Åke visa sitt rätta jag, och sluta vara siggig, är det någon bild som är suddig så får väl Patrik sudda just den bilden, det är nog hans tanke med suddgummit, tror jag ;) 
[09:21:05] Ripa Mats Erlandsson: Nu har jag kommit på ett bättre förslag, om man inte är glad kan man använda denna pryl till att retuchera. Sudda sudda sudda bort din sura min, människan ska skratta och va glad..... :)
Hur mycket är klockan? Har jag missat lunchen eller hann jag med både att flyga och prata med Mogens en stund på fältet? Tranorna flockas i Pulken och passerar Ripa på väg norrut.

Med så fint väder så blir det bara någon timme med byggen men det börjar närma sig något som ser ut som ett plan.

En timme mera ljus på onsdagskvällarna men på onsdag kan det bli aningen frisk västvind för de som är känsliga. Solsken utlovas i alla fall hela dagen med fina temperaturer. Vårpremiären väntar ytterligare en vecka till påsklovet men då ska det inte bli lika fint väder. Utlovat ruskväder med snö får vi väl hoppas på att uteblir. SMHI har ju haft fel någon gång förr.
Sten skickar ett par bilder från söndagen - Kaj ser rätt så frusen ut. 

Lite söndagsbilder !
Dålig anslutning i det fina vädret !!
Vi var 2 på lördagen och 3 idag......
Hälsar Sten

Några kvällar med aprilnumret av FMT. Var det något intressant denna månaden?

Ritningen var på en Tiger-Hai. Det är en variant av en flygande vinge som verkar vara populär som hangseglare. Hai finns i många storlekar mellan 1 m och 3,3 meter spännvidd. Denna versionen är 2,66 meter och har en elmotor i nosen. Vingen har en liten kropp med fena men ingen stabbe. Vingen är traditionellt uppbyggd av balsa till skillnad mot många "friggo-vingar".

En liten oansenlig annons från Fema-Modelltechnik fångade mitt intresse. Ombordstart för bränslemotorer från 7,5 cc. Både flygplan och bilar i riktig skala har haft självstart i långt mer än 50 år men här bär vissa med sig en utrustning som i vikt lätt skulle klara att starta en normal personbil eller ett sportflygplan trots att det bara är en liten modellmotor som ska dras igång. Jag måste erkänna att priset inte är så lockande om man bara har en enkel trainer men till ett lite större skalaflygplan som ändå kostar lite så skulle jag nog överväga att bara kunna trycka på startknappen på radion och kunna taxa ut till startbanan. Nu är det knappast aktuellt för mig som kör med billigare och renare eldrift till de flesta av mina modeller. Den händiga kan säkert själv tillverka en start om man skaffar ett större kugghjul med frihjulslager.

Sista byggkvällen för säsongen! En målad Funbat och en utskuren men inte vikt och limmad.

Även om man köper nästan färdiga plan så kan det vara trevligt att diskutera detaljer på en byggkväll.
 Hej där
Om du inte har sett detta så gå in på You Tube under stenjams kanal så får du se Åke klippa gräset ....
Efter en stund gick det bättre !
Hälsar Sten=
Så var det slutfluget inne på onsdagskvällarna för denna säsongen
DSC_0761  Flickor vid simulatorn

DSC_0765  Lite långsökt, men ingen såg när Kajs hjul flög iväg                 DSC_0773  Säsongens mesta juniorer

DSC_0767 Nu är intrimningen klar, helikoptern flyger kontrollerat

DSC_0778 Streamer Combat

DSC_0756  Otis flyger högt

DSC_0779 men sitter stadigt med simmen

DSC_0754  KL 19.00 Ljust både ute och inne
Utanför är det kanske ljust men det blåser sandstorm så man är nog glad att planen klarade turen mellan hus och bilen i dag.

Ett par bilder från Från Per B.
Den målfokuserade Martin har hängt upp sin draken på tork.Magnus har rivit sitt hår och klistrar strån som förstärkning.
 
Hej! Här kommer en bild från indoormeeting i Hovmantorp igår. Vi var 11 flygare (Ingmar Carlsson tog bilden). Mycket fin hall (Allhallen) och Douglas stod för värdskapet, trevligt att träffa Växjö gänget. Hälsningar Owe