Direkt till 5 OT-SM 15 18 22 25 26 29 31    BILDÖVERSIKTEN
Och så var det helt plötsligt augusti och onsdag med fint väder. Kaj har flugit sin nya Calmato Sport hela dagen?


Är man ensam pilot i luften väljer man pilotruta där man tycker det är lämpligast.

Per har fått en stund över ser det ut som.


Bengt som flugit denna seglaren fler gånger under förmiddagen fick väldiga problem med ett servo som gav fullt utslag. Kompensering gjorde att planet bara loopade - ingen kontroll alls och utelandning.Det blev en härlig kvällspromenad.


Ena bilden mot solnedgången och andra mot öster och månen.Och trots det dåliga ljuset flygs det vidare med "gummiankan".
Söndag den 5 augusti.

Aktivitet på fältet hela dagen.


Bengt hittade orsaken till servoproblemet förra onsdagen.
Det var ett stift i en servokontakt som var för kort från tillverkningen. Väldigt konstigt kan det bli när en signal kommer och går slumpmässigt.
Hämtning av barn på tågstationen - då kan man fördriva en stund på närmsta flygfält som för stunden var Sölvesborg/Veslanda.

Gurun Evert ger sig inte även om det är orimligt mycket som ska öppnas på nålen - 7 varv! för att den gamla Foc 15 skulle snurra på.
Mogens kom en runda med moppen och njöt av föreställningen.

Onsdag den åttonde i åttonde. Som vanligt var det ett gäng entusiaster på fältet - korv och fikaentusiaster vill säga. Det var alltså inte alls trångt i luftrummet som jag fick ha alldeles själv för min gamla el-sting.
Martin brummade lite med sin nya Kyosho Boeing Stearman som han fyndat på Ripaveckan. Han ville ha ännu mera vindstilla för premiärturen sa han.


 
Ulf demonstrerade sin nya warbird med infällbara ställ men ville inte premiärflyga den.

En femma för en kopp kaffe - tack.
 
Onsdag den 15 augusti. Det var 24 grader varmt kl 18 och 15 grader kl 22. Alltså en riktigt fin sommarkväll som vi inte har varit bortskämda med. Dessutom så var det i stort sett helt vindstilla på kvällen. Vi var tre som kände för lite nostalgiskt linflyg så det surrade en hel del i luften på kvällen.
 
Lördag den 18 augusti kl 14 är det bombtävling.

Fyra modiga piloter, en domare och en mättekniker med måttband.


Kaj var sist ut i "lottningen" som alla insåg var "riggad".
Planet som är utrustad med kulspruta kunde även lobba in en golfboll på fältet om piloten hade lite tur.
Klart seriösats är ju Uffe som har tillverkat ett bombplan just för detta tillfället. Tyvärr så är golfbollarna inte explosiva så även om man träffar mitt i prick så kan bollen rulla utanför 10 meter så att det blir noll poäng. Men det är bara att träna och mot slutet så kom alla piloter inom poängringen.


Åke var artisten som fick i uppdrag att måla motivet som vi skulle sikta på - Nästa flygplan får kanske heta Amor så att det kan skjuta en pil i hjärtat ;-)

Nere vid campingen var det full fart hela dagen. Måla putsa byta rötangripna stolpar - bara gneta bara gno ingen rast och ingen ro - vem kan fortsättningen?.


 

Tisdag - enligt prognosen skulle det blåsa mycket mer på onsdagkvällen så vi åker ut och umgås på Ripa.
 
Onsdag den 22 augusti. Det blev en trivsam kväll trots snålblåsten.
Efter kvällens försäljning av  Ripa dekaler kommer klubbens synlighet att öka. Stens Ripaknappar är så populära att han får lägga in en ny order. Per Bransens modell flög utmärkt trots vinden.
Mvh MatsFredagskvällen var en blöt tillställning så det blev inte så mycket flygande. Däremot så bjöd lördagsförmiddagen på betydligt bättre väder än vad prognosen sa på min dator. En stund på Ripa med modellplan och sedan iväg till Everöd som hade "SpakaSjälv".På Everöd mötte vi Martin som hållit på med segelflyg ett bra tag.


I dag var det landningar som skulle tränas i mängd.


Arvid undrade om han fick loopa.... Tyvärr så var det planet inte med i spaka själv. Man hade till och med monterat bort spakarna i främre sittbrunnen så att det inte skulle "hända någon olycka".

Själv fastnade jag förstås för ett plan i mindre skala.

Är man inte rädd av sig så finns det ju annat än looping och roll som kan få det att kittla i magen.


 

När jag kom till Ripa hade du åkt till Everöd, Åke var där och flög Discovery, Björn flög Cub och Fly Baby , från lägerplatsen  flög Anders med sin Quad, heter det så?


Senare kom även Bengt Lind ut och flög Bingo och elseglare. och som om inte det var nog har vi hunnit byta stolpar och överliggare på klubbstugans veranda. 
Mvh  Mats

Om någon var i Mölleröd kunde de se en fin stork på lördagen.

Söndagen var riktigt fin på förmiddagen men vinden tilltog fram mot lunchtid.

Anders var ute och luftade sin DH Chipmunk. Den ser ju typiskt engelsk ut i nosen men när vi diskuterade så undrade vi lite över namnet som väl knappast är så brittiskt. En jordekorre är väl typiskt nordamerikansk. I vilket fall så har DH Chipmunk varit populär som efterkrigsskolflygplan i både Storbrittanninen och i Canada R(C)AF.


En annan modell som diskuterades lite var Björns Spacewalker som Mats kallade för FlyBaby.
Spacewalkern finns som version 1 - enkelsitsig och version 2  med två sittbrunnar. Det är en byggsats för hemmabyggare konstruerad av Jesse Anglin och tillverkad av Warner Aircraft som kallade den för Revolution och senare av firman Serenity Aircraft som tog tillbaka ursprungsnamnet. Planet har ett wingspan på drygt 6 meter.
En FlyBaby är väldigt lik spacewalkern och finns som både lågvingad version och som dubbeldäckare.Björn muttrar - det här är inget cubbaväder.. - Men en sista tur innan planen packas ner för hemfärden.

 


Det är landningen som är det svåraste med en lätt modell om det blåser lite för mycket.

 

 

Det blev landningstävling - men bara en pilot som flög.


Men var det egentligen pricklandningstävling? Ser mera ut som hangarlandning med stoppwire. Hur står det i reglerna - vinkelrätt mot linjen.
Onsdag den 29 augusti - tänk om sommaren hade varit lika fin som i dag. Det har varit fint flygväder med upp till 25 grader varmt. Klockan 18 var det fullt på parkeringarna på båda sidorna vid fältstugan. Mats skolflög med nya förmågor som vi hoppas på. 7 flygpass med dubbelkommando blev det och sista flygningen med en ny junior så flög han helt själv utan en enda korrigering från läraren. Simmen ger mycket bra träning men att lära sig ta hänsyn till vind och var solen står och att hålla sig över rätt område är bäst att träna "på riktigt".


 
Intresset börjar vakna från olika håll. Någon erbjöd en rulle wire i somras - men vem?
Risken är att det kan behöva tillverkas några par linor till under året som kommer.
Månadens sista fredag. Malmöflygarna har dykt upp.
Dagens dogfight.

Och lite skum flygning.Bengt skulle ha gäster till kvällsmaten - men det går så fort att bara testa om den gamla lagade depronaren flyger.

En sån fin solnedgång - vet ni vem som är fullast i kväll? Månen så klart! - och i morgon är den mindre.