Direkt till 3 6 10 20 24  BILDÖVERSIKTEN

1 April och inga modellflyglur?
En annan påskdag och en konstig runda på österlen.
Det blev två profiler som bor två kilometer från varandra - om man hittar över åkrarna - annars blir det över en halv mil .....
Påskgubbe nummer ett var Anders J som berättar att han fick sin första modell av sin far när han var 8 år gammal - en Lill-Klas som är en stavmodell med gummimotor. Det var väl en typisk början och lika typiskt var ett uppehåll som började med moppe och sånt som hör till den åldern. Det var ett periodvis flygande men den första radion som var en Futaba, köptes 1971 från Valter J i Lammhult - även det känns igen av många. För inte så länge sedan kom det ett telefonsamtal från Kivik och sen har det varit fullt upp, speciellt nu som statsanställd med all önskbar tid att lägga på hobbyn då hustrun tagit över brukshundsaktiviteterna helt. En hörna i bygglokalen - det var minst lika mycket kul runt hela rummet.


Modeller finns lite varstans i varierande skick.
Vid besök hos "grannen" fick jag frågan om jag varit på loftet och tittat på alla kartongerna med obyggda modeller som ska finnas i stort antal. Det var jag förstås inte så det får kanske bli ett annat konstigt besök.


Motorer är kul att leta efter på nätet.. Och svårt att låta bli att bjuda på..
Os tillverkar väl inte minstingen i 4-takt längre så det var att bjuda när det kom ett tillfälle... Tillfället fanns på två håll i världen så det blev till att bjuda på båda och hoppas på att någon skulle hamna i Hammenhög - det gjorde båda!
Graupner/OS Wankel är ju mest kuriosa och det var ju omöjligt att låta bli när grannen kom med en länk till en för salu.


En annan gammal raritet är en boxer på 2*1 cc.
En sådan kan man ju med fördel sätta i nosen på en Piper Cub.
Och så var det ju några lådor med motorer.....


Vilken låda var det nu som var diesellådan?
Men varför är alla "NIB" och inte använda - sittande i nosen på några fina oldtimerkärror?

Det verkar i alla fall som att Anders har en del att syssla med till snön har släppt greppet om österlen.


Fortfarande fungerande är den första Futaban även om det mest flygs kortantenn?.EK Logitrol 7 kanaler med en spak hade "syskon" främst i USA där en-rattare var poppis en period.
Och så har vi ju det vanliga fenomenet att inte kasta eller skrota - det kanske blir tid över att laga...........


Två kilometer därifrån - det tar väl 2 minuter ...
Plus en dryg halvtimme att säga adjö........

Jonny E i Blästorp är flitig att berätta om sina byggen på vår blogg.

Två bekväma stolar och kaffe så det räckte en för en stunds historier.
Jonny började flyga för 6 år sedan. Han, brodern och faren hade hållit på med bilar och båtar men Jonny ville ha lite mera utmaning så när han fyllde 30 gjorde han slag i saken. Alf i Tomelilla var ju huvudleverantör av bilar så det blev där flyget började med en GWS el-CUB som fick 6 starter och lika många krascher. Sen var det en V-mar Cessna i rejäl storlek med klaffar och allting fast elmotor. Början är ju svår utan dubbelkommando men ENVIS är ordet. Första flygningen gick hyfsat och planet kom ner helt. Den sista flygningen med det planet slutade med en vertikal dör batteriet lossnade och ramlade bak i kroppen - utdragen från radio och motor så det blev en hel del balsa att sopa upp. Nu är det riktigt rejält fastsatt allting som Jonny gör. ARF är ordet - bra mycket billigare än att bygga från lösvirke och så jobbar ju Jonny med snickeri så att det blir tillräckligt av den varan på betald dagtid.


Bomber och Granater - man kan undra om Jonny inte fått så det räckte med militär träning och det är kanske tur att han blev snickare i stället för major. Vapen och pyroteknik ska det ju till för att ett jaktplan ska komma till sin rätt och det finns mycket av den varan hemma hos Jonny, men jägare är han inte - väl?

Nu blev det konstig runda för mig i dag men en sväng in om fältet på väg hem skadar ju inte även om det inte var för avsikt att flyga mer själv i dag. Det var tre Ess bröder på fältet med pappa P som fick stå för mekandet i kylan.

Onsdag den 3 april med års- och säsongspremiär för korvflygningarna på Ripa.

Det var den kallaste korvflygningspremiären enligt Signe som erbjöd korv och bröd med tillbehör, fika och plastkakor.
Det var 9 personer som flugit i dag enligt loggboken och som vanligt på onsdagarna så är det seniorerna som kommer ut tidigt på dagen och flyger. Det var minst lika många som kom ut utan att flyga i dag vilket ju inte är alls ovanligt.
Lördag den 6 april. NU ÄR DET VÅR! I går kväll lossnade sulan på ena vinterkängan så nu får det bli lågskor. Fullt med såmaskiner och arbetare åkrarna. Simon vill bada och pirlampan är till hälften upptinad.

Ett annat vårtecken är att Mats äntligen tagit ut sin MPX Parkmaster för premiärflygningen.


Upp på "säker höjd". Sen får det komma i Åke-stil "lågt och sakta i svängarna".
NU! ska det flygas aktivt i år.
Denna lilla leksaken kanske platsar bak en kartong i bilen på väg till och från jobb?
TJUVSTART!!!
Eller som Mats uttrycker saken :
"hunden hade inte flygplans-skuggan av en chans att hinna med"
Onsdag den 10 april. 8-13 m/s rakt ostlig vind och ett par grader plus lockade förstås ett gäng korvflygare till Ripa. Det var aningen sämre ställt i loggboken i dag än förra onsdagen. Någon knapp kilometer från Ripa var det däremot full flygaktivitet.


8 spänn för en dricka till korven - men bara femman för en kopp värmande kaffe.

Tur att det var precis tre korvar kvar.

Nån måste ju ställa upp och flyga när det är flygkväll så att det inte blir helt tomt i loggboken!
 
Mogens meddelade på morgonen den 17 april att Paul Thuresson har lämnat oss. Paul var en av de skärmflygare som tog fina flygfoto över Ripafältet. Han kom flera år nedflygande som tomte på julafton.

Paul i mitten från klubbtävling i maj 2012. Paul har länge varit sjuk men inte visat det. Han har väntat på donator men levt livet fullt ut och inte klagat. En i mitt tycke bragd var när han åkte till Iran och flög med sin paramotor.
 
Lördag den 20 april - vilken dag! Efter den vanliga hundrundan på stranden så var det flera bilar på Ripafältet vilket jag inte har sett på flera månader en lördagsförmiddag.

Först i luften var Sten och Kaj. Snart kom Leo och sen kom Jonny - båda utan plan men Jonny som hade jobbat med att leverera en dörr till Färlöv tyckte att vi kunde grilla lite korv - det ska man ju ha om man kommer till Ripa!
Iväg med Kaj till Åhus för att shoppa och Leo för att fixa kaffe. Grill finns ju och ved.

Det har varit samlarmarknad i Degeberga och då har vi Snobben på väg därifrån som tittar in - utan flygplan. 
Barn MÅSTE JU BUSA - gummiband, och kottar är ju lagom ammo men när det grova artilleriet kommer fram så gäller det att lägga benen på ryggen.
Tre goa gubbar väntar på körven! Och så hade det inte varit helt fel med en ÖL. En stark och en chaufför helst - men ack.
Uffe var en av de planlösa piloterna som fick testa. Hyfsad för att vara en elskumgummianka var nog omdömet ;-)

Lunneknake, hur smakar den? "Man behöver nog nårra stycken för att kunna avgöra det" tycker Jonny.......


STORT TACK TILL LEO SOM BJÖD PÅ FESTEN I DAG!

Söndag den 21 april. Lika fint väder - nästan. Lite mera vind gjorde att det kylde en aning.

Stens nya klenod i samlingen fick programmering i radion.

Det var en del plan på Ripa. Och så ett par av Jeffs Fighters.
Håkan "Bulan" Göransson var nog först i år på Campingen


Det var ett besök efter helgen på Åhus Camping och premiär på BE-kortet - Grattis!.


Förra årets plantering av den fina fightern får skyllas på en gammal Hitec som pajat slutsteget. Nu är det en sprillans ny hott MC 24 med manual  enbart på tyska som gäller. Det var spännande. Trotteln låg ju inte på kanal tre som den ska utan på ettan. Men skam den som ger sig. Mode 1 så blir det ju nästan rätt - kanske inte. Expo på gasen och trottelkurva på höjden - det är avancerat så det räcker och blir över.

Det blev en premiärstart som skulle haft filmats ;-)Något bättre koll på radion verkar Leo ha i alla fall. Futaban har ju kanalerna där de ska vara.
Nej det är inte champinjoner så här års. Hjulkåpor till noshjulet som inte har haft lim som tålt vinterförvaringen kanske?


Personligen var det premiär för säsongen med "äckligt" metanolflyg och det gick åt ett par tankar gammal "hederlig" 80-20 till 60-tals Enyan. Great FUN - Minimalistic kallade Jeff den för. Jag fick i alla fall testat den nya glödklämman som går att köra på 3-20 volt så man kan ta ett LiPo som man har liggande - det förbrukar i stort sett ingen ström och ger fin glöd i alla väder sägs det.

Onsdag den 24 april - förväntningarna på fina hangbilder är stor.
[2013-04-23 21:03:43] Ripa Mats Erlandsson: I morrn kväll kan vi flyga hang på Ripa - över containertaket.
[2013-04-23 21:04:03] Patrik Gertsson: Då får du ta fina bilder och skicka.

[20:44:58] Ripa Mats Erlandsson: Jag har fotograferat en massa korvar, kvast Hilda for förbi på sin kvast men det gick så fort att jag endast såg röken efter henne.
[20:58:26] Ripa Mats Erlandsson: Säkerhetskaptenen tog mig i örat så det blev ingen depåflygningLördag den 27 april. Tur man inte är hangflygare - eller vindkraftleverantör. Helt vindstilla och alla verken stod still var man tittade. Ett par trogna gubbs hade hittat ut på fältet och undrade var alla andra var, och varför ingen grillade korv i dag.


H9 SIG PZ.
Kaj Ronnie och Kaj.

Och en motionerad trött Simon..... 
Det kom säkert flera flygare fram på dagen.
Söndag och strålande sol. Hur skoj kan det vara med en skum Cub? DET är riktigt skoj tycker Sten med senaste fyndet från Lindinger. Skoj är det när det väsnas och luktar sprit tycker andra....
§
Månadens logg är inte så lång men det står klart vem som hamnar i topp med 100 flygningar.