Tore Nilsson - en sida om helt hembyggda motorer efter önskemål av bilder från Bosse Jansson efter en bild på kaksidan på svenskt modellflyg. Tore Nilsson är liksom Evert Andersson - min kak-kompis - född 1935.  Evert berättar att Tore var extremt noggrann med allt han gjorde. Ett exempel var en nyckelharpa som är otroligt fin. Nu var det modellmotorer som var ämnet och främst en liten diesel på 0,23 cc. Motorn väger 24 gram, har en propeller på 4,5*2, tank på ca 1,5 cc och kolvdiamter på 6,2 mm.

Vevhuset är gjutet i aluminium - på ena sidan är det ett N och andra sidan 2 3 för storlek i cc.På framsidan finns det instansat 002 vilket är serienumret - och det gjordes nog endast 2 motorer.
Förutom den lilla dieseln har Tore även gjort en 2,5 cc glödstiftsmotor som inte ligger fabriksgjorda efter på något sätt.
Efter en tur till Skåne runt 1970 flyttade Tore tillbaka till sin hemtrakt Sundsvall någon gång 1988-89. Här i Skåne flög han det mesta som går att flyga, RC, lina och friflyg.
Innan jag har publicerat detta har jag ringt och pratat med Tore så att det är OK. Det var en väldigt trevlig pratsund och jag fick reda på en hel del mer om den gamla tiden. Motorer finns det en hel del i Tores samling från någon tändstiftsmotor från 30-talet över ett antal grova saker från krigsåren till mera moderna antikviteter. Det är inte enbart dessa två fotograferade motorer som Tore har tillverkat. En 10 cc 4-takt och en så lite som 0,1 cc diesel har han gjort. Speciellt den lilla dieseln var lite knepig berättar han. Det tog två dar för honom och Evert att blanda till ett bränsle som var lämpligt  eftersom att ricinolja i princip är "som tjära" för en så liten motor.

Teknik För Alla var inspiration och Tore har från marsnumret 1940. Det var en hel del ritningar av främst amerikanska motorer men det hade blivit massor med fel i konvertering från de amerikanska måtten så ingenting stämde. Till slut hade Tore i alla fall räknat ut hur det skulle vara så att han kunde bygga. En annan lite speciell motor var ett helt fördärvat skrot som han hittat men inte kunnat identifiera innan han läst en artikel Om Rudolf Tegströms motor från Skellefteå. Detta skrot användes för att återskapa en fungerande motor efter mycket bry.

En kul historia jag fick mig berättad var om Tores besök hos Valter Johansson som bodde med sin mor i ett gammalt tvåvåningshus. Där var kartonger överallt från farstukvisten via alla trappsteg upp till övervåningen så tätt att det var svårt att få plats med fötterna i trappan. Uppe på golvet var en plywoodlåda med ca mått 3*3*3 decimeter full med linkontrollinkar. Lådan var rejält tung, full av metall, så den gick knappt att rubba. Tanken vad det kostat att få hem en sådan med flyg är svårt att tänka sig men det var ju uppenbarligen massor med tusen linkar i lådan.

Ett plan som Tore byggde var en stor sak efter amerikansk ritning. Säkert över 2 meter i spännvidd och 3 dm korda. Tanken vara att använda en Olson & Rice motor på 2,8 cc men någon tyckte att det var en för tung motor så Tore fick låna en Super Tiger stuntmotor på 5,6 cc som han konverterade till RC-trottel.

Tillbaka i Sunsvall-Njurunda-Matfors blev det lite inneflyg. Det flögs med Flugan-Ama Cub och Tore berättar att han alltid vann för han hade ju fått bra träning i Bromölla där det tävlades flitigt med flugor hela vintern alla år.

Ett plan som Tore lär ha byggt är detta linplan som sägs ha använts till "hangar-landning"