Modellflyglitteratur från gamla tider skannade på nätet. I ett inlägg på Svenskt modellflyg den 2010-01-05 meddelade den dåvarande webbmastern för www.modellflygnytt.se Magnus Östling att sajten bland annat skulle vara ett arkiv för tidningen modellflygnytt från början fram till något år tillbaka så att de nyaste tidningarna först skulle nå medlemmar som papperstidning. Ett skannat nummer lades ut på sidan. Sedan följde ett vakuum på en lång period till maj 2012 innan det började kopieras in skannade tidningar på hemsidan.

Det första numret av Modellflygnytt lär varit 1961.

SMFF bildades .... efter att ha varit en gren sektion i KSAK tidigare. Det är alltså i KSAK-nytt man kan hitta artiklar om modellflyg tidigare än modellflygnytt. Av någon anledning fortsatte KSAK-nytt att ha artiklar om modellflyg långt senare parallellt med Modellflygnytt. Många modellflygare är ju allmänt intresserade av flyg så det är inte helt konstigt att det har tillåtits att KSAK-nytt kommit in på www.modellflygnytt.se.

I början var Valter Johansson i Lammhult drivande för Modellflygnytt men det sägs att han gav ut en egen tidning innan han gjorde det i SMFF:s regi. Jag hoppas att medlemmar skannar och skickar in även äldre modellflyglitteratur och delar med sig.

Ett annat kapitel är kataloger. En del har varit med som bilaga i modellflygnytt och finns skannade i sina nummer om de har haft turen att bli kvar där. En gruva att ösa ur när det gäller modellflygkataloger är Trelleborgs hemsida under Nostalgia - Antikrundan.  

Det har flera gånger kommit förslag på register för att rimligt snabbt kunna söka i gamla nummer. Någon har föreslagit en Wiki-lösning.
Inget förslag har vunnit något gehör från SMFF:s sida så här kommer ett alternativ tills tiden är mera mogen för SMFF.
Känner ni för att hjälpa mig med nyckelord till ett enkelt HTML-register så skicka text till mig så kommer det in på denna sidan så länge.

Danska Modellflyvenyt har sammanställt en lista över ritningar/byggbeskrivningar. Det är ju en variant, ritningsregister plus en motsvarande lista för motortester.

I alla fall så uppmanar jag alla som har gamla nummer av modellflygtidningar (svenska) att skanna och skicka in dom så att de eventuellt kan hamna på www.modellflygnytt.se.
/ Februari 2013 Patrik Gertsson patrik@pgdata.se

Mars 2014
Nu har alla modellflygnytt med bilder hamnat rätt på www.modellflygnytt.se
Det är små detaljer som Bredd måste svara på för att sidorna ska nås direkt via de gamla menyerna men de detaljerna löses förhoppningsvis.
Ett stort tack till Roland Bredbäck som haft ett styvt jobb med att få resultatet så långt som det kommit.

TILLBAKA IGEN - FÖR STUNDEN.
På grund av att jag inte kan få besked från Bredd så hamnar den nya layouten på länkarna en period på Ripas server.

Infon flyttas från denna sidan till http://www.ripamfk.com/bilder/Patrik/gamla00.htm

Det kan lätt bli fel!!!!!
Hittar du länkfel eller annat på denna sidan som behöver ändras eller kompletteras så säg till patrik@pgdata.se
Har du bättre skanningar kompletterande ritningar eller bilagor som du skannat - TACK i förhand.

OT 2006-3

Nya nummer av modellflygnytt som är gjorda helt med datorn och finns på fil behöver naturligtvis inte skannas utan kan skapas direkt på datorn som används för att skapa underlaget för den tryckta tidningen. Resultatet blir förstås överlägset en i efterhand skannad tidning.

Gamla tidningar har jag fått främst av Evert Andersson Bromölla/Snobben.
Några gamla nummer samt KSAK-nytt av Mats Erlandsson Degeberga/Ripa.
Två nummer av Teknikens Värld Flyg 1948-1949 samt gamla Oltimer har kommit från Owe Carlsson.
Stig Håkansson har skannat alla tidningarna Modellflygsport från 1956.
Samt Sigurd Isaksson Modellflygbok med katalog och American Models 1956 av Sigurd Isacsson

Det kan lätt bli fel!!!!!
Hittar du länkfel eller annat på denna sidan som behöver ändras eller kompletteras så säg till patrik@pgdata.se
Har du bättre skanningar kompletterande ritningar eller bilagor som du skannat - TACK i förhand.

REGISTER -
Här är något för "kalenderbitare" och andra intresserade.
Vill du hjälpa till med egna register över artiklar eller intressanta ämnen så skicka in det till mig så lägger jag upp det - epost här över gäller.

En del ritningar är i full skala. Några fördelade över 4-sidiga mittuppslag fördelade på flera nummer.
En del ritningar är i skala med möjlighet att beställa fullstorlek av ritning från konstruktören.
Jag har fått möjlighet att erbjuda original till Jan-Ivar Lidströms modellbibliotek.
De nyare modellerna finns som autocadritningar i pdf/dxf som man kan få upp till exempel med gratisprogrammet Draftsight från Dassault systems. Detta  är ett utmärkt program för dem som någon gång jobbat med CAD. Gamla ritningar konstruerades "på köksbordet" som sedan kopierades på ritbyrå.
Första skannade ritningen är Orion60 som blev 60 sidor. 9 sidor byggbeskrivning + 3*8 sidor överlappande A4 för vingritningen + 3*9 sidor överlappande A4 för kroppen. Orion var med i MFN 1989 nr 5.